Važnost imunizacije protiv HPV iz ugla pedijatra


дец 06, 2023

Važnost imunizacije protiv HPV iz ugla pedijatra

Koliko su danas roditelji dece upoznati sa opasnostima koje HP virusi izazivaju i koji su Vaši saveti kao lekara pedijatra, kada dođu u Vašu ordinaciju?

“U dosadašnjoj praksi se pokazalo da mali broj roditelja uopšte zna koliko je opasan HP virus, i šta sve on može da prouzrokuje. Ja se trudim da im koliko mi to vreme dozvoljava, predočim sve prednosti vakcine protiv HPV,” navodi dr Slađana Romić, specijalista pedijatrije.

Koliko roditelji dece koji posećuju Vašu ordinaciju, znaju za imunizaciju protiv HP virusa?

“Roditelji nemaju puno informacija o samoj vakcini, recimo da je odnos 50:50. Nisu upućeni da je vakcina dostupna, i kolika je njena efikasnost i bezbednost,” tvrdi dr Slađana.

Da li smatrate da i danas postoji stigmatizacija roditelja, vezano za primenu vakcina kod dečaka i devojčica?

“Sigurno je da postoji stigmatizacija, jer uvek imate “nekoga”, ko je čuo od nekog drugog da “dete nikako ne bi trebalo da primi vakcinu, a pogotovo ne dečaci, jer šta će to sad njima”, ili vladaju ovim slične informacije. Nažalost, kod nas je i dalje veoma prisutno da se veruje svakom drugom, naročito “dr Google-u”, ali ne i lekaru”, ističe dr Slađana.

Kako danas postoji rešenje u vidu imunizacije, kako bi se sprečila incidenca oboljevanja od HP virusa, glavnog izazivača kancera grlića materice, vulve, vagine, anusa, penisa, usne duplje i ždrela, koliko je zdravstveno obrazovanje danas neophodno radi efikasnog rešavanja ovakvih problema i podizanja svesti opšte javnosti?

“Zdravstveno obrazovanje je nešto što bi svaka osnovna i srednja škola morala da ima, bar kao izborni predmet, s obzirom da se do sada kroz praksu pokazalo, koliko su nam deca i njihovi roditelji neupućeni i nemaju zdravstvenu edukaciju,” objašnjava dr Slađana.

Da li nam možete dati neki primer iz Vaše ordinacije pri susretu sa roditeljima na temu imunizacije njihove dece protiv HP virusa?

“Ja sam majka devojčice od 6 godina i dečaka od 12 godina starosti. Kako se imunizacija savetuje za decu uzrasta od devet do devetnaest godina, sina sam vakcinisala čim smo saznali da imamo dostupnu vakcinu. Smatram da lični primer govori najbolje. Pošto radim u školskom dispanzeru, ne propuštam priliku da uvek napomenem roditeljima koji dovode svoju decu u Dom zdravlja, da imamo dostupnu vacinu protiv HP virusa. Konstantno govorim o važnosti pravovremenog sprovođenja imunizacije, gde roditeljima uvek savetujem da postoji način da svoju decu zaštite od “onog najgoreg”. Svakako je činjenica da je bolje sprečiti nego lečiti ono što bi uvek trebalo da nam bude na umu,” zaključuje dr Slađana.

Za HPVinfo.rs: dr Slađana Romić, specijalista pedijatrije