Nova studija: Visokorizični tipovi HPV-a potencijalno mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca


окт 02, 2024

Pojdini HP virusi mogu uzrokovati neplodnost kod muškaraca

Prema nedavno objavljenoj studiji, visokorizične HPV infekcije mogu biti povezane sa smanjenom pokretljivošću spermatozoida, te čak postoji mogućnost da uzrokuju neplodnost kod muškaraca.

Humani papiloma virus (HPV), jedna od najčešćih polno prenosivih infekcija, obuhvata visokorizične i niskorizične tipove virusa, pri čemu prva grupa predstavlja visok rizik za razvoj raka, dok druga uglavnom uzrokuje benigne promene, kao što su genitalne bradavice ili kondilomi. Uprkos sve većoj svesti o uticaju HPV-a na zdravlje muškaraca, uticaj visokorizičnih tipova HPV-a na potencijal muške plodnosti ostaje neizvestan. Ova studija imala je cilj da ispita da li je HPV infekcija povezana sa oštećenim kvalitetom sperme, oksidativnim stresom i upalom.

U HPV tipove niskog rizika spadaju: 6, 11, 30, 42, 43, 44, 53, 54 i 55, dok HPV tipovi visokog rizika obuhvataju: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 56, itd. Navedena podela nije konačna, s obzirom na to da se kontinuirano otkrivaju i klasifikuju novi tipovi ovog virusa.

O studiji

Prema navodima iz studije, objavljene u časopisu ,,Frontiers in Cellular and Infection Microbiology“, kod muškarca s visokorizičnim HPV infekcijama postoji veća verovatnoća za smanjenje pokretljivosti spermatozoida, što može uticati na njihovu plodnost.

Istraživači s Nacionalnog univerziteta Kordoba u Argentini uzeli su uzorke sperme od 205 muškaraca koji su posećivali kliniku za urologiju i andrologiju od 2018. do 2021. godine, te nisu bili vakcinisani protiv HPV-a. Pronašli su HPV u 19% uzoraka, pri čemu su se češće javljale infekcije visokog rizika.

Oni su uporedili kvalitet sperme među muškarcima zaraženih visokorizičnim tipovima HPV-a, muškarcima s niskorizičnim tipovima HPV-a, te onih bez infekcije. Kod muškaraca zaraženih visokorizičnim tipovima HPV-a uočena je smanjena pokretljivost sperme, manji broj krvnih zrnaca i viši nivo reaktivnih vrsta kiseonika, koji su vodeći uzrok neplodnosti kod muškaraca.

„Čak i ako nema nikakve simptome, osoba može da bude zaražena HPV-om, što potencijalno može uzrokovati neplodnost kod muškaraca“, izjavila je Virginia E. Rivero, viša autorka studije i profesorka imunologije na Nacionalnom univerzitetu u Kordobi.

Zaključak studije

Iako je veličina uzorka studije mala, nalazi nude naznake o uzroku problema s plodnošću, koji pogađaju oko 10 do 15 odsto parova širom sveta. Primera radi, veći oksidativni stres u spermi može oštetiti DNK, potencijalno dovesti do smanjene pokretljivosti spermatozoida među muškarcima s visokorizičnim HPV infekcijama. To bi pomoglo da se objasni zašto tretmani plodnosti koji koriste oplodnju inseminacijom (IUI), gde se sperma stavlja direktno u matericu, mogu biti manje uspešni. U pojedinim slučajevima, međutim, razvoj jajnih ćelija može popraviti oštećenje DNK spermatozoida nakon što su one oplođene, nagoveštavajući da su najnoviji rezultati obećavajući, no daleko od konačnih.

Vakcina kao najbolji način prevencije

Imunizacija protiv HPV-a najbolji je način prevencije svih stanja i bolesti koje uzrokuje ova grupa virusa. U Srbiji je HPV vakcina besplatna za decu i mlade uzrasta od 9 do 19 godina. Deca mlađa od 15 godina treba da imaju saglasnost roditelja za vakcinaciju, dok se deca starija od 15 mogu sama opredeliti da li žele da prime vakcinu, naravno uz konsultaciju sa roditeljima. Vakcinacija se obavlja u domovima zdravlja. Na našem sajtu možete pronaći spisak domova zdravlja u kojima je vakcina dostupna.

Izvor: euronews.com
Photo: pexels.com