HPV Vakcina

slika
slika

Ko i kada može da se vakciniše?

Vakcinisati se može svako stariji od 9 godina. Indikacije ne navode gornju starosnu granicu.

Najprikladnija starost za vakcinaciju je 10-12 godina, kako za devojčice, tako i za dečake, pre početka seksualnog života i pre dolaska u kontakt sa humanim papiloma virusom. Roditelji dece uzrasta do 15 godina, koji žele da vakcinišu dete HPV vakcinom, obraćaju se izabranom pedijatru deteta u domu zdravlja, u kom su dostupne HPV vakcine. Deca sa navršenih 16 godina života i starija, mogu i sama da se jave svom izabranom lekaru u domu zdravlja. Ljudi koji to nisu imali priliku u tinejdžerskim godinama i dalje mogu imati koristi od zaštitnih efekata vakcine.

Bezbednost

HPV vakcine su veoma bezbedne. Naučna istraživanja pokazuju da prednosti HPV vakcinacije daleko nadmašuju potencijalne rizike. Kao i sve medicinske intervencije, vakcine mogu imati neke neželjene efekte. Više od 500 miliona doza HPV vakcine je distribuirano širom sveta od kada je vakcina uvedena 2006. godine. Najčešći neželjeni efekti povezani sa HPV vakcinama su blagi i uključuju bol, crvenilo ili otok na ruci gde je data injekcija. Sve vakcine, uključujući HPV vakcine, prolaze kroz opsežno testiranje bezbednosti pre nego što ih regulatorna tela odobre za upotrebu.

Efikasnost

HPV vakcina je izuzetno efikasna. U deset godina nakon što je vakcina preporučena 2006. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, infekcije sa 4 tipa HPV-a sadržanih u vakcini smanjile su se za 86% kod tinejdžerki uzrasta 14 do 19 godina i za 71% kod žena u ranim dvadesetim godinama. Istraživanja su takođe pokazala da je manje tinejdžera i mladih odraslih osoba dobilo genitalne bradavice i da se broj prekanceroznih promena na grliću materice smanjuje otkako se HPV vakcine koriste u Sjedinjenim Državama. Smanjenje prisustva tipova HPV-a koji su obuhvaćeni vakcinom, genitalnih bradavica i prekanceroznih promena na grliću materice primećeno je i u drugim zemljama sa programima HPV vakcinacije.

HPV vakcinacija sprečava nove HPV infekcije, ali ne leči postojeće HPV infekcije ili bolesti. HPV vakcina deluje najbolje kada se daje pre bilo kakve izloženosti HPV-u.

Prikaži sve lokacije