Pitanja i odgovori

faq
faq

Šta je HPV?

Humani papiloma virusi (HPV) su porodica virusa koji mogu da zaraze kožu i sluzokožu. Postoji više tipova HPV-a koji mogu da inficiraju unutrašnje i spoljašnje genitalije, analnu regiju, regiju usne duplje i ždrela, kao i određene delove kože kod žena i muškaraca. Neki od ovih tipova HPV-a kategorizuju se kao visokorizični. Dugotrajna infekcija ovim tipovima HPV može biti uzrok nastanka određenih vrsta raka, od kojih je najčešći rak grlića materice, kao i drugih vrsta raka kod žena ili muškaraca.

Kako neko može da se zarazi HPV-om?

- Seksualnim kontaktom sa zaraženom sluzokožom
- Pri kontaktu kože na kožu
- Preko zaraženih površina (veoma retko)

Kako može da se otkrije HPV?

U cilju otkrivanja HPV infekcije kod žena i muškaraca, postoje testovi koji otkrivaju DNK humanog papiloma virusa. Međutim, kada je ovakav test pozitivan, to ne znači da imate prekanceroznu leziju ili rak! To jednostavno znači da je virus prisutan i da se može preneti drugima.

Koje su moguće posledice HPV infekcije?

U zavisnosti od tipa HPV-a postoje veći ili manji rizici za nastanak malignih i drugih oboljenja. Neke HPV infekcije se sporo razvijaju i ne izazivaju vidljive simptome. Mogu da ostanu u telu uspavane, ili da nestanu spontano. Neke generišu blage simptome kao što su genitalne bradavice, dok druge mogu da dovedu do prekanceroznih lezija ili čak do pojave raka. Moguće posledice HPV infekcije:

- RAK GRLIĆA MATERICE
- Ostali oblici raka: VAGINE, VULVE, ANUSA, PENISA, USNE DUPLJE I ŽDRELA
- GENITALNE BRADAVICE

Kako se zaštititi od HPV infekcije?

- Kondom ne pruža kompletnu zaštitu

HPV se prenosi kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom. Konkretno, to znači da može doći do zaraze čak i kada ne postoji seksualni kontakt. Kondom i dalje ostaje nezamenljivo, ali nepotpuno sredstvo za zaštitu od HPV infekcije.

- Zaštitite se vakcinacijom

Kao i kod drugih virusa (gripa, hepatitisa B, itd.), vakcinacija je najefikasniji način zaštite zdravlja stanovništva. Imunizacijom protiv infekcija izazvanih HPV-om, antitela sprečavaju razvoj infekcije, čak i kada dođemo u kontrakt sa ovim virusom. Za optimalnu efikasnost, osoba koja se vakciniše ne bi trebalo da bude zaražena virusom. Otuda se i preporučuje vakcinacija u ranom uzrastu, pre prvih seksualnih kontakata.

Humani papiloma virusi i rak grlića materice

U nekim slučajevima, kada dođe do infekcije visokorizičnim tipovima HPV-a, mogu se pojaviti lezije na grliću materice. One su različite težine u zavisnosti od količine i lokacije ćelija koje se abnormalno razvijaju u sluzokoži (inficirane ćelije).

Većina ovih lezija se spontano povlači, dok druge ostaju stabilne ili napreduju u premaligni stadijum (abnormalne ćelije). Svake godine se u Srbiji rak grlića materice otkrije kod oko 1.100 žena.

Humani papiloma virusi i ostali oblici raka

Humani papiloma virusi takođe mogu da uzrokuju lezije na sluzokoži vagine i vulve koje mogu postati premaligne i napredovati do raka. Rak završnog dela debelog creva i penisa često se javljaju kao posledica HPV infekcije. Nedavni podaci pokazuju da rak usne duplje i ždrela može biti uzrokovan HPV infekcijom.

Humani papiloma virusi i genitalne bradavice

Neki tipovi HPV mogu da izazovu blaga ali problematična zdravstvena stanja, kao što su genitalne bradavice. Kod devojčica mogu da se pojave na vagini, regionu stidnih dlačica, na ili između zadnjice, oko završnog dela debelog creva ili na mokraćnom kanalu. Kod dečaka mogu da se pojave: na koži penisa, na uretralnom mesu, oko završnog dela debelog creva, na regionu stidnih dlačica ili na gornjim butinama.

Vreme od infekcije do pojave simptoma genitalnih bradavica je 6 nedelja i više. U zavisnosti od njihovog obima i virulentnosti, moguće je lečenje lekovima ili hirurškim tretmanom, što može biti bolno i ne isključuje ponovno pojavljivanje. Genitalne bradavice se ponovo pojavljuju u roku od 3 meseca, a 90 % ovih bradavica se može sprečiti HPV vakcinacijom.

Da li je zaštita koju pruža devetovalentna HPV vakcina dovoljna?

Da. Iako postoji više tipova HPV-a koji mogu da izazovu rak i druga oboljenja, devetovalentna vakcina pokriva 9 najčešćih tipova, od kojih je njih 7 odgovorno za nastanak više od 90 % malignih bolesti koje izaziva ovaj virus. Preostala 2 tipa izazivači su više od 90 % slučajeva genitalnih bradavica.

Pitaj lekara

Klikom na Pošalji, saglasan/a sam sa Politikom privatnosti koja reguliše korišćenje moje usluge i datim ličnim podacima.