HP virusi

ilustracija
ilustracija

Šta je HPV?

Humani papiloma virusi (HPV) su porodica virusa koji mogu da zaraze kožu i sluzokožu. Postoji više tipova HPV koji mogu da inficiraju unutrašnje i spoljašnje genitalije, analnu regiju, regiju usne duplje i ždrela kao i određene delove kože, kod žena i muškaraca.

Neki od tipova HPV se kategorišu kao visokorizični i oni mogu biti uzrok nastanka određenih vrsta raka, od kojih je najčešći rak grlića materice, kao i drugih vrsta raka kod žena ili muškaraca.

HPV
U gotovo 90 % slučajeva, HPV infekcija prolazi nezapaženo, ali neki tipovi HPV-a mogu da izazovu teške i ozbiljne bolesti kod muškaraca i žena.
hpv

Tipovi HP virusa?

Postoji više tipova HPV koji mogu da inficiraju unutrašnje i spoljašnje genitalije, analnu regiju, regiju usne duplje i ždrela kao i određene delove kože, kod žena i muškaraca.

Neki od tipova HPV se kategorišu kao visokorizični i oni mogu biti uzrok nastanka određenih vrsta raka, od kojih je najčešći rak grlića materice, kao i drugih vrsta raka kod žena ili muškaraca. Tako postoje: HPV tipovi niskog rizika: 6, 11, 30, 42, 43, 44, 53, 54, 55 itd. i HPV tipovi visokog rizika: 16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 56, itd. Navedena podela nije konačna, s obzirom na to da se stalno otkrivaju i klasificiraju novi tipovi HPV.

Šta mogu biti posledice?

posledice HPV
posledice HPV

Kako može da se otkrije HPV?

Kod žena HPV test poznat je i kao genotipizacija HPV-a. Test se izvodi prikupljanjem uzorka ćelija sa i iz grlića materice. Uzorak se sakuplja u posebnoj epruveti i šalje u laboratoriju.

U cilju otkrivanja HPV infekcije i kod žena i kod muškaraca, postoje testovi koji otkrivaju DNK humanog papiloma virusa. Međutim, kada je ovakav test pozitivan, to ne znači da imate prekanceroznu leziju ili rak!
To jednostavno znači da je virus prisutan i da se može preneti drugima.

slika
Indentifikovano je preko 100 tipova HPV-a, od kojih oko 40 ima tropizam za donji genitalni trakt. Samo pojedini visokorizični tipovi virusa, mogu da prouzrokuju zdravstvene probleme, poput genitalnih bradavica, kondiloma i karcinoma.
hpv

Kako možeš da se zaraziš?

HPV se širi intimnim kontaktom koža na kožu, odnosno sluzokožu. Možete dobiti HPV putem vaginalnog, analnog ili oralnog seksa sa osobom koja ima virus, čak i ako ona nema znake ili simptome. Infekcija HPV-om se može dogoditi već prilikom prvog seksualnog odnosa, zbog čega je važno da na vreme razmišljamo o prevenciji.