U susret nedelji posvećenoj borbi protiv kancera grlića materice


jul 05, 2024

U susret nedelji posvećenoj borbi protiv kancera grlića materice

Da li ste znali da karcinom grlića materice u ranim fazama bolesti čak i nema simptome, a od pojave početnih lezija pa do dijagnostikovanja kancera, može da prođe čak i 20 godina?

Prema poslednjoj evidenciji iz 2023. godine, koja je predstavljena opštoj javnosti, samo pet odsto dece u Srbiji je zaštićeno od HPV infekcije. To znači da je u našoj zemlji do sada vakcinisano samo pet odsto devojčica i dečaka, kojima se, shodno starosnom uzrastu, savetuje imunizacija protiv humanog papiloma virusa. U zemlji u kojoj svakoga dana dve žene izgube život usled karcinoma grlića materice, navedena statistika je veoma zabrinjavajuća.

Karcinom grlića materice u ranim fazama bolesti čak i nema simptome, a od pojave početnih lezija pa do dijagnostikovanja kancera, može da prođe čak i 20 godina. Glavni uzročnik raka grlića materice je humani papiloma virus (HPV). I pored toga što protiv ovog oboljenja postoji dvostruki način odbrane koji čine imunizacija i redovni ginekološki pregledi, Srbija je i dalje rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje gotovo 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom bolešću.

Koji domovi zdravlja redovno sprovode edukaciju?

Od svih 158 domova zdravlja, koliko ih ima u Srbiji, samo sedam domova zdravlja (Čačak, Kraljevo, Niš, Šabac, Novi Sad, Novi Beograd i Čukarica) tokom 2023. godine su od Udruženja „Progovori“, dobili svojevrsnu potvrdu uspešnog rada, jer su aktivno sprovodili edukaciju opštoj javnosti o opasnostima koje nosi HPV, zatim o benefitima vakcinacije, kroz jačanje i stimulisanje procesa imunizacije dece školskog uzrasta.

Iako je Srbija već od juna 2022. godine obezbedila vakcinu protiv HPV o trošku RFZO i započela proces HPV imunizacije školske dece, do danas ona nije sprovedena u meri koja zadovoljava ukupni obuhvat stanovništva zemlje. To znači da je dato skoro 60.000 doza vakcina, a da je time zaštićeno nešto više od 30.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina.

„Pored domova zdravlja koji su za primer i zaista zaslužuju priznanje, danas i dalje imamo manje uspešne domove zdravlja i institucije gde je procenat vakcinisane i zaštićene dece, nedovoljan. Na mestima gde se lekari pedijatri trude da roditeljima objasne dobrobit od vakcinacije, tu je i veći obuhvat zaštićene dece. To jasno definiše cilj, da u budućnosti moramo više da radimo na povećanju svesti, kako kod opšte tako i kod stručne javnosti i podizanju
obuhvata vakcinacije u sredinama, odnosno domovima zdravlja gde je obuhvat mali“, navodi Gorica Đokić ispred Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.