Dođite na besplatno predavanje i od lekara saznajte sve što vas zanima o HPV vakcini

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.000 žena, a oko 500 njih premine od ove bolesti. Ova statistika ne mora da bude tako sumorna imajući u vidu da je uzrok ovog oboljenja poznat, a to je humani papiloma virus (HPV). Kada znamo uzrok neke bolesti onda znamo i način kako da je sprečimo.

Rak grlića materice može se sprečiti na dva načina: vakcinacijom protiv oboljenja izazvanih HPV i redovnim ginekološkim pregledima. Od ove godine novina u borbi protiv ovog virusa u našoj zemlji je imunizacija školske dece protiv HPV. Udruženje „Roditelj“ uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlja Srbije sredinom ove godine započelo je javno-zdravstvenu kampanju „HPV NE“. Cilj kampanje je da podigne svest roditelja o značaju imunizacije njiihove dece protiv HPV. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je podržalo inicijativu Instituta za javno zdravlje Republike Srbije da se o ovoj značajnoj temi priča i u školama.

Zato ukoliko ste zainteresovani da saznate: šta je HPV, koje bolesti izaziva, kako se mogu sprečiti oboljenja izazvana HPV, zašto treba vakcinisati i devojčice i dečake protiv HPV, posetite predavanje, koje će se održati u okviru Sajma obrazovanja u sredu, 26. oktobra 2022. godine u 18 časova na štandu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u konferencijskoj sali hale 2 Beogradskog sajma. Na predavanju dobićete odgovore na gore navedena pitanja, ali i na mnoga druga i to od prof. dr Miloša Markovića sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Gordane Plemić, predsednice Udruženja „Roditelj“. Oni će govoriti o ovoj važnoj temi i ukazati na značaj, važnost i bezbednost HPV imunizacije.

Pozivamo sve zainteresovane đake, roditelje, profesore, direktore škola i sve građane koji žele više da čuju i nauče o ovoj temi da nam se pridruže na predavanju u sredu, 26. oktobra.  Više informacija o HPV, značaju i bezbednosti HPV vakcine možete da pronađete na stranicama našeg sajta www.hpvinfo.rs.

Izvor: HPVINFO.RS