Hajde da pričamo o HPV – Hajdina priča


jul 03, 2023

Hajde da pričamo o HPV – Hajdina priča

„Zovem se Hajdi i imam 53 godine. Preživela sam rak grlića materice. Izgleda da sam skoro deset godina imala rak grlića materice, a da to nisam ni znala.

Rak grlića materice neretko i izaziva HPV, veoma česta polno prenosiva bolest, koja danas može da se prevenira. Ja nisam imala nikakve simptome. Nisam čak imala nikakav osećaj, koji bi ukazivao da nešto nije u redu.

Pre nego što je došlo do potpunog kolapsa, počela sam da imam određene probleme. Otišla sam u urgentni centar, jer sam mislila da su mi creva blokirana. Dok sam bila tamo, počela sam da krvarim. Sećam se dobro, da je ceo medicinski tim stajao oko mene i očajnički pokušavao da shvati šta se dešava. Ubrzo, u roku od jednog dana mi je dijagnostikovan rak grlića materice.

Pre nego što je HPV vakcina uvedena 2006. godine u deo regularne imunizacije, javnost je bila slabo edukovana o ovom virusu. Mnoge žene su prvi put čule za HPV kada im je dijagnostikovan rak. Ja sam do tada ipak mislila da veoma dobro vodim računa o sebi u pogledu zdravlja, ali kad je reč o ginekologu, mislila sam da neću imati još jedno dete i da nemam nikakvih problema, tako da nisam išla na preglede toliko često.

Moja ćerka je tada imala 12 godina. Tada se vakcina tek pojavila, to je bilo nešto potpuno novo. I sećam se da smo doktor, moja ćerka Emili i ja razgovarali o vakcini i zašto je ona važna. Ćerka me je u tom našem razgovoru neprestano gledala, a ja sam joj bez ikakve sumnje tada rekla da treba da uradi sve što treba da bi se zaštitila. Istog trenutka smo shvatili da je to dobra ideja.

Da bi se sprečio rak izazvan ovim virusom, Centar za kontrolu bolesti preporučuje rutinski pregled grlića materice jednom godišnje za sve starije od 21 godine, bez obzira na rodni identitet. Nisam mislila da ne vodim računa o sebi, ali to što nisam bila vakcinisana mi je uništilo život.

Više ne mogu da se bavim nijednom aktivnošću koju volim. Vozila sam bicikl, i to preko 150 kilometara nedeljno. Volela sam da idem u duge šetnje. To je ono čime sam se bavila, ali sada to više ne mogu da radim. Jednostavno, nisam više sposobna da toliko šetam. Život mi nije više isti. Iz ove perspektive, ni najgorem neprijatelju ne bih poželela da prođe kroz ono kroz šta sam ja prošla.

Među seksualno aktivnim osobama, 80% njih će biti izloženo ovom virusu u nekom trenutku života, čak i sa ograničenim brojem seksualnih partnera. HPV nije redak i to je danas veoma česta infekcija, koja se prenosi polnim putem. Ono što jeste retko je razgovor o tome, kao i da vaš doktor sedne i kaže: „Hajde da pričamo o HPV“. To je retko. Ali, mislim da se i to polako menja.

Znate, vrlo je jednostavno. Postoji vakcina, jedna mala vakcina, koja vam može spasiti život. I molim vas, razgovarajte sa svojim lekarom o HPV vakcini već danas. Učinite to zbog sebe i drugih, koje volite i koji vas vole.“

Izvor: Heidi’s Story: HPV and Cervical Cancer – Bing video