HPV vakcinacija u Engleskoj smanjila broj slučajeva raka grlića materice za 90%


jul 10, 2024

HPV vakcinacija u Engleskoj smanjila broj slučajeva raka grlića materice za 90%

HPV vakcinacija smanjila je broj slučajeva raka grlića materice za 90%, pokazuju podaci za Englesku.

Zahvaljujući redovnoj imunizaciji tinejdžera, naučnici smatraju da bi ova vrsta raka mogla biti iskorenjena u bliskoj budućnosti. Osim toga, HPV vakcina pruža zaštitu od genitalnih bradavica sprečavanjem infekcije humanim papiloma virusom. Studije pokazuju da je vakcina najefikasnija ukoliko se daje deci uzrasta od 10 do 12 godina.

Vakcina smanjuje učestalost raka grlića materice

Studija koju spovodi Cancer Research UK*, zajedno sa stručnjacima sa Univerziteta Queen Mary u Londonu, pokazala je da HPV vakcina u kombinaciji sa skriningom grlića materice može dramatično smanjiti učestalost raka grlića materice – i to do tačke u kojoj se gotovo ovaj rak ni ne razvija.

Više slučajeva sprečeno je u najugroženijim socijalno-ekonomskim grupama u društvu, koje su često najviše pogođene.

Profesor Peter Sasieni, vodeći autor rada objavljenog u naučnom magazinu ,,British Medical Journal“ izjavio je kako ovo istraživanje potvrđuje da od HPV vakcine koristi imaju sve društvene grupe: „Istorijski gledano, rak grlića materice pravio je najveće zdravstvene nejednakosti u poređenju s bilo kojim drugim karcinomom. Zbog toga je postojala zabrinutost da vakcinacija protiv HPV-a neće dopreti do onih koji su pod najvećim rizikom. Međutim, ova studija pokazala je ogroman uspeh programa vakcinacije u školama, jer je vakcina dospela do ljudi čak i iz najsiromašnijih zajednica“.

HPV vakcinacija u Srbiji

Brojna istraživanja utvrdila su da je HPV vakcina efikasna, no i veoma bezbedna. Ne samo da štiti vas, već i pomaže u zaštiti vaših najmilijih, kao i šire zajednice smanjenjem prenosa virusa.

HPV vakcinacija u Srbiji je besplatna za decu i mlade uzrasta od 9 do 19 godina, a može se primiti u svim domovima zdravlja širom zemlje.

Nekoliko činjenica o HPV-u koje ne treba da zaboravite

– HPV je polno prenosiva infekcija i odgovorna je za gotovo sve slučajeve raka grlića materice – jednog od najčešćih uzroka raka kod žena širom sveta.
– Program vakcinacije započet je 2006. godine. Sada je vakcina dostupna svim tinejdžerima u Srbiji – i devojčicama i dečacima.
– Postoji više od 200 tipova HP virusa.
– Većina osoba oba pola zaraze se HPV-om tokom svog života bez ikakvih štetnih posledica.
– U ogromnoj većini slučajeva virus ne uzrokuje simptome i infekcija nestaje sama od sebe, no u pojedinim situacijama uporna infekcija određenim tipovima HPV-a može dovesti do razvoja raka grlića materice, vagine, vulve, penisa, anusa i raka grla i ždrela.
– Pojedini tipovi HPV-a visokog su rizika, budući da su povezani s razvojem određenih karcinoma.
– Skoro svi karcinomi grlića materice (99,7%) uzrokovani su infekcijom humanim papiloma virusom visokog rizika, kao što su tipovi 16 i 18.
– Mnogi tipovi HPV-a prirodno nastanjuju kožu i sluzokožu, i to usta, grla i genitalne regije.
– HPV se može preneti seksualnim kontaktom.

*Cancer Research UK (CRUK) – najveća svetska nezavisna organizacija za istraživanje raka

Izvor: bbc.com
Foto: pexels.com