Infekcija HPV može biti eliminisana samo ako se i dečaci i devojčice vakcinišu: Primer iz Švedske


jun 15, 2022

Važnost imunizacije protiv HPV iz ugla pedijatra

Humani papiloma virus (HPV) uzrokuje, pored ostalog, i kancer grlića materice i orofarinksa. Švedsko-finska studija, objavljena u pokazala je da se većina onkogenih tipova HPV virusa može eliminisati, ali samo ako su vakcinacijom protiv ovog virusa obuhvaćeni i dečaci i devojčice.

U Švedskoj je od 2020. godine uvedena vakcinacija za oba pola, a do te odluke došli su na osnovu detaljne studije sprovedene u 33 grada. Istraživači su 2007. godine započeli randomizovanu studiju pozivanjem na učešće 80.000 mladih ljudi, starosti između 12 i 15 godina, iz 250 škola i 33 gradova. U 11 gradova, i dečaci i devojčice su dobili vakcinu protiv HPV, u drugih 11 gradova samo devojčice su vakcinisane, dok su u preostalih 11 gradova učesnici vakcinisani protiv nekog drugog virusa.

Kada su učesnici studije napunili 19 godina pristupilo se opštem tekstiranju na HPV virus. Rezultsti su pokazali da je vakcinacija oba pola sprečila infekciju HPV-om efikasnije nego tamo gde su vakcinisane samo devojčice. Rodno neutralna strategija je takođe bila efikasna pri prevenciji HPV infekcija kod nevakcinisanih devojčica.

Vakcinacija mladih u Švedskoj

HPV vakcina je uključena u vakcinalni program u Švedskoj 2012. godine. Na početku, vakcina je ponuđena samo devojčicama, ali je 2019. godine vlada odlučila da ovom vakcinom treba da budu obuhvaćena oba pola, što je sprovedeno u delo u jesen 2020. godine.

“Naša studija je jedinstvena zato što je uključila ukupnu populaciju zajednica koje su same odlučile kako će biti određena strategija vakcinacije“, izjavio je Mati Lehtinen, vođa istraživanja sprovedenog na Odeljenji za laboratorijsku medicinu Instituta Karolinska u Švedskoj. „Rezultati su definitivno uticali na donošenje odluke da se vakcina ponudi i dečacima, što sada sve više i više drugih zemalja praktikuje“.

Vakcina je efikasna

Matematičko modeliranje je korišćeno da se izračuna šta bi rezultati randomizovane studije vakcinacije protiv HPV-a značili za programe sa različitim obuhvatom vakcinacijom. Ono je pokazalo da je poboljšana efikasnost vakcinacije dečaka i devojčica posebno važna ako je vakcinom ubuhvaćeno samo 80 odsto ili manje devojčica.

”Ako su programom vakcine obuhvaćene samo devojčice čak ni školski program vakcinacije nije dovoljan da bi se eliminisao najonkogeniji tip HPV – tip 16“, izjavila je Smopeka Vanska, docent na Finskom institutu za zdravlje i prvi autor studije. „Vakcinacija dečaka i devojčica sa stopom od 75 odsto može da eliminiše HPV 16 čak i kod ljudi mlađih od 30 godina, koji su deo populacije koji najviše šire infekciju. Eliminacija virusa će se desiti samo nekoliko godina nakon što vakcinisana populacija dođe u ove godine“.

Vakcina prevenira više tipova kancera

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) je ustanovila eliminaciju raka grlića materice kao svoj primarni cilj.

”Rezultati randomizovane studije različitih vakcinalnih strategija dali su nam podatke o tome kako možemo da postignemo ovaj cilj i to u najkraćem mogućem roku“, izjavila je Lehtinen.

HPV uzrokuje nekoliko vrsta kancera, a najčešće rak grlića materice kod žena i rak orofariksa kod muškaraca i žena. Skoro svaka osoba na planeti je bar jednom u životu imala neki oblik seksualno prenosive HPV infekcije.

Referenca

”Vaccination with moderate coverage eradicates oncogenic human papillomaviruses if a gender-neutral strategy is applied”. Simopekka Vänskä, Tapio Luostarinen, Iacopo Bausssano, Dan Apter, Tiina Eriksson, Kari Natunen, Pekka Nieminen, Jorma Paavonen, Ville N. Pimenoff, Eero Pukkala, Anna Söderlund-Strand, Gary Dubin, Geoff Garnett, Joakim Dillner, & Matti Lehtinen. Journal of Infectious Diseases,online 11 March 2020, doi: 10.1093/infdis/jiaa099.

Izvor: news.ki.se