Moja priča o HPV – dr Rebeka Perkins


jun 26, 2023

Moja priča o HPV – dr Rebeka Perkins

„Kada sam počela da studiram medicinu, bila je 2005. godina. Tada je HPV vakcina tek postala dostupna“, navodi dr Rebeka Perkins, specijalista ginekologije i akušerstva.

„Bila sam veoma uzbuđena zbog tog novog pristupa za promenu dotadašnjih standarda u medicini, koji nam je postao dostupan. Bili smo svesni da time nećemo sprečiti samo rak grlića materice, već i rak glave i vrata, anusa, penisa, vagine i vulve, šest različitih vrsta kancera koje može izazvati jedan virus“, objašnjava dr Rebeca Perkins, specijalista ginekologije i akušerstva.

„Zaposlena sam kao ginekolog u Bostonskom zdravstvenom centru Medicinskog fakulteta Bostonskog univerziteta. Svake godine se kod 330.000 žena ukloni deo grlića materice usled prekanceroznog stanja visokog stepena koje je izazvao HPV iako, imamo vakcinu za koju je dokazano da eliminiše HPV u 75 do 90% slučajeva. Takođe, veoma je značajno pomenuti i da kliničke studije koje su uključile preko pet miliona žena, do sada nisu pokazale nikakva ozbiljna neželjena dejstva. Sa razlogom se onda pitam, kao žena i kao lekar,  šta dalje čekamo?“, naglašava dr Rebeka Perkins, specijalista ginekologije i akušerstva.

„Dodatno, smatram da pedijatri imaju obavezu da se edukuju u vezi sa HPV virusom, jer to nije bolest koju oni mogu primetiti u svojoj praksi. Ginekolozi je vide, hirurzi koji operišu rak glave i vrata je vide, ali je pedijatri zaista ne mogu videti, jer to nije oboljenje koja se javlja u detinjstvu. To je podmukli, mali virus koji ostaje decenijama u organizmu i stvara probleme. Zato su pedijatri na neki način dužni da razumeju bolesti koje HPV izaziva, a da zatim preporuče HPV vakcinu svojim pacijentima kao siguran način prevencije za potencijalno veoma teške bolesti koje mogu nastati u odraslom dobu“, objašnjava dr Rebeka Perkins, specijalista ginekologije i akušerstva.

„Ipak, mislim da sve više pedijatara danas zaista preporučuje HPV vakcinu. Većina pedijatara redovno vakciniše svoje pacijente i jasno primećuje dobre efekte vakcine, koja ne nanosi nikakvu štetu. Želim da roditelji znaju da redovno čitam svaki naučni članak koji se pojavi o HPV vakcinaciji, jer kao lekar i kao roditelj, ne bih preporučila nešto za šta ne mislim da je u najboljem interesu mojih pacijenata. Svaki članak je pozitivan i dokazuje bezbednost i efikasnost. HPV vakcinacija se preporučuje dečacima i devojčicama uzrasta od 11 do 12 godina, kako bi se sprečile one vrste HPV infekcija koje izazivaju rak grlića materice, glave i vrata, anusa i druge kancere koji se mogu razviti u genitalnoj regiji“, navodi dr Rebeka Perkins, specijalista ginekologije i akušerstva.

Izvor: HPV Stories – Dr. Rebecca Perkins – Bing video