Porodica Nedić

Ne smem ponovo da zakasnim, a nemojte ni vi

Da više nemamo ni minut za izgovore, čekanje i neodlučnost vezano za imunizaciju protiv HPV-a, nažalost govori poražavajuće životno iskustvo mladog čoveka. Dodatno, brojke koje nisu za pohvalu nas alarmantno upozoravaju da je u Srbiji samo 30.000 dece primilo besplatnu vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV). Posle veoma teške i višegodišnje borbe usled raka grlića materice, Nataša, supruga Darka Nedića i majka njihova dva sina od 7 i 10 godina, preminula je sa samo 35 godina krajem avgusta ove godine.

“Obraćam vam se slomljen, besan, razočaran i tužan. U ovom momentu, kada je samo nekoliko nedelja prošlo od kako nas je Nataša napustila, jako je teško govoriti o svemu kroz šta je prvenstveno ona, a onda i kroz šta smo svi mi zajedno sa njom prolazili. Kada je jedan onkološki pacijent u porodici, cela porodica je „bolesna“. Strah, stres, strepnja i neizveznost su dominantne emocije koje su nas svakodnevno pritiskale. Kada se na to nadoveže i činjenica da smo sve lekove koji su joj bili potrebni morali da obezbedimo sami, tada dolazi do pucanja, psihološkog, emotivnog, a onda i fizičkog“, navodi Darko Nedić.  

„Znam da su mnogi prošli ili i dalje prolaze kroz borbu koju ova bolest nosi sa sobom, ali isto tako znam i da je svaki dan koji osoba koja je obolela od karcinoma provede sa svojom porodicom, dan sreće i nade. Od momenta kada su joj dijagnostikovali karcinom, Nataši su davali maksimalno 6 meseci života. Ona je bila tu još skoro 6 godina. Dovoljno da je njeni sinovi zapamte. Da je se sećaju, osete, pamte njene zagrljaje, poljupce i uspavanke. Za njih, mama je i dalje tu. Pored njih, da ih čuva i da ih vodi kroz život. Malo ko bi bio u stanju da na tako poražavajuću činjenicu ostane vedrog duha, pa čak i da na osobe koje su pored nje utiče pozitivno, ohrabri i podigne kada je potrebno. Stvarno je bila lavica i heroina“, objašnjava Darko Nedić.

„Mi nismo vodili normalan život kao mnogi naših godina. Nismo imali samo probleme koje svaka porodica ima. Mi smo imali neprijatelja koji nas je napadao i koji je pretio,  a na kraju i uspeo da odvoji majku od svoje dece, suprugu od muža, sestru od sestre. Poraženi smo i sad nam predstoji put koji je mnogo težak. Treba zadržati zdrav razum, a decu mentalno jake izvesti na pravi put. A da li je sve moralo biti ovako? Ne znam. Da li smo mogli sprečiti? Ne znam. Da li smo mogli pokušati da sprečimo? Sad znam da smo mogli pokušati. Te teške 2018. nismo ni razmišljali da je moguće da jedna potpuno zdrava osoba oboleti od karcinoma. Nakon nekog vremena, dosta čitanja I istraživanja, dolazimo do informacija da se već uveliko u nekim državama sa velikom efikasnošću, primenjuje HPV vakcina, i da je stopa obolelih drastično smanjena. Mi smo zakasnili! Sada nam predstoji pakao! Borba za svaki dan, dan više uz svoju porodicu, dan više uz smeh svoje dece. Svaki je bio dragocen“, navodi Darko Nedić.

„U međuvremenu prisustvujemo toliko bitnom momentu, kada se konačno nešto konkretno preduzima po pitanju uvođenja vakcine protiv HPV-a. Konačno možemo o trošku našeg osiguranja da primimo vakcinu. Da pokušamo da sprečimo, a ne da lečimo. Meni je lično, poražavajuća činjenica da je samo 27000 dece primilo ovu vakcinu. Da li smo toliko postali nepoverljivi na imunizaciju nakon nekoliko poslednjih godina? Mislim da bez konkretnih organizovanih akcija na edukaciji roditelja od strane nadležnih organa, a pre svega mislim na Ministarstvo zdravlja, Prosvete i RFZO-a, nije moguće dopreti do svesti kako pojedinaca tako i kompletne ciljane populacije“, kaže Darko Nedić.

„Moje iskustvo kao supruga i roditelja, osobe koja je sa Natašom prolazila kroz sve faze bolesti, od progresija, regresija, stagnacija, vremena provedenog po klinikama, umesto sa svojom decom, konsultacija, čitanja, informisaanja i svega onog što je potrebno da bi se koliko toliko borilo sa karcinomom, može samo da se emotivno i sa empatijom dosegne do određenog broja ljudi koji su spremni da preduzmu konkretne korake u imunizaciji svoje dece. Da nisam bio na skupu udruženja „Veličanstvene“ ne bih ni saznao da se kod nas, o troški RFZO može dobiti vakcina protiv humanog papiloma virusa. Moja poruka nije samo upućena roditeljima, moja poruka je prvenstveno upućena nadležnim organima. Nedovoljna je informisanost i upućenost javnosti o delotvornosti vakcine. Ne postoji plan kojim će se informisati šira javnost o mogućnostima prevencije, osim malobrojnih udruženja i grupa građana koji nemaju dovoljne kapacitete da edukuju javnost. Moji sinovi sada imaju 7 i 10 godina. Uskoro planiram da vakcinišem starijeg sina. I mlađeg ću kad za to dođe vreme. Ne želim da opet zakasnimo. Nemojte ni vi. Borba sa ovom bolesti je pakao. Sprečiti, a ne lečiti!“, zaključuje Darko Nedić.

Za HPVinfo.rs govori: Darko Nedić