Novi Sad pionir u vakcinaciji protiv HPV


jul 08, 2024

Novi Sad pionir u vakcinaciji protiv HPV

Koji su zaključci konferencije o vakcinaciji protiv HPV, koja je održana u Novom Sadu u okviru kampanje Zajedno protiv raka grlića materice?

Novi Sad, 31.10.2022. – Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije HPV vakcina je efikasna, sigurna i bezbedna u preko 90 odsto slučajeva. Zbog toga je veoma značajno informisati, pre svega roditelje i decu, koliko je važno izvršiti imunizaciju mladih pre prvog seksualnog odnosa. Udruženje „Roditelj“ pokrenulo je kampanju „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“,  kako bi se stručna i opšta javnost  informisala o značaju primene HPV vakcine.

„Država je napravila dva velika iskoraka kada je reč o ovoj vakcini. HPV vakcina je prva preporučena vakcina koja se daje o trošku države. Nabavili smo najsavremeniju devetovalentnu vakcinu za devojčice i dečake. Poznato je da devojčice obolevaju, ali su muškarci najčešće prenosioci virusa, pa je neophodno vakcinisati obe populacije uzrasta od 9 do 19 godina.  Značajno je reći da smo prvi put na listu lekova stavili inovativni lek za prevenciju, koji je pritom namenjen najznačajnijem delu naše populacije – deci. U periodu od 2007. do 2015. godine na listu lekova stavljen je 21 inovativni lek, dok se u periodu od 2017.  do 2022. o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje našlo oko 80 najsavremenijih medikamenata“, izjavila je na konferenciji za medije u Novom Sadu, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Prim. dr Katarina Boričić istakla je da stručnjaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ u svojim redovnim aktivnostima spovode nadzor o imunizaciji i plasiranju HPV vakcina. Do sada je distribuirano 28.000 doza vakcina po svim domovima zdravlja širom Srbije, a od tog broja aplikovano je 14.000. Na teritoriji Vojvodine oko 2.700 dece primilo je prvu dozu i to najviše u Novom Sadu 970, a zatim u Pančevu oko 500 doza. Od sredine juna održano je 14 seminara o značaju vakcinacije, edukovano je 560 zdravstvenih radnika u 18 okruga Srbije. Takođe,  prosleđen je promotivni materijal u elektronskoj formi svim prosvetnim jedinicama u Srbiji.

„Treba naglasiti da se u Novom Sadu počelo sa imunizacijom dece još 2020. godine kroz pilot projekat koji smo organizovali u saradnji sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiji. Svesni značaja imunizacije ovom vakcinom, u prvoj godini nabavili smo 1.514 doza vrednosti 10 miliona dinara. Pošto je zainteresovanost roditelja i dece bila velika u narednoj godini nabavili smo 2.200 doza vakcina ukupne vrednosti 15 miliona dinara. Gradska uprava Novog Sada svesna je značaja zaštite i imunizacije dece u ovom uzrastu i podržaće svaki projekat koji je u interesu naših sugrađana, a posebno mladih“, istakao je doc. dr Dragan Stajić.

Direktor Doma zdravlja u Novom Sadu prim. dr Veselin Bojat istakao je da „u njihovoj ustanovi već duži niz godina postoji edukativni centar koji se bavi mladima i informisanjem o svim aspektima koje nosi pubertetski period. Na osnovu razgovora sa njima stekli smo utisak da nemaju dovoljna saznanja o polno prenosivim bolestima i zaštiti od istih. Edukativni seminari su važni jer na ovaj način brinemo o zdravlju naših najmlađih, ali i o demografskoj politici naše zemlje“.

Sve informacije o humanom papiloma virusu i imunizaciji najsavremenijom vakcinom mogu se pronaći na sajtu www.hpvinfo.rs.

Izvor: HPVINFO.RS