ŠTA JE HPV?

Humani papiloma virusi (HPV) su porodica virusa koji mogu da zaraze kožu i sluzokožu. Postoji više tipova HPV koji mogu da inficiraju unutrašnje i spoljašnje genitalije, analnu regiju, regiju usne duplje i ždrela kao i određene delove kože, kod žena i muškaraca. Neki od tipova HPV se kategorišu kao visokorizični i oni mogu biti uzrok nastanka određenih vrsta raka, od kojih je najčešći rak grlića materice, kao i drugih vrsta raka kod žena ili muškaraca.

U GOTOVO 9O % SLUČAJEVA, HPV infekcija PROLAZI NEZAPAŽENO, ALI NEKi tipovi HPV MOGU DA IZAZOVU TEŠKE I OZBILJNE BOLESTI KOD MUŠKARACA I ŽENA.

NOVI SLUČAJEVI

ŽENE

0
RAK USNE DUPLJE I ŽDRELA
0
RAK GRLIĆA MATERICE
0
RAK VULVE
0
RAK VAGINE
0
RAK ZAVRŠNOG DELA DEBELOG CREVA

MUŠKARCI

0
RAK USNE DUPLJE I ŽDRELA
0
RAK PENISA
0
RAK ZAVRŠNOG DELA DEBELOG CREVA

*Broj novoobolelih od različitih vrsta raka u Srbiji u 2020. godini, a prema podacima registra za rak (GLOBOCAN) i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

80 % SEKSUALNO AKTIVNE POPULACIJE JE U NEKOM TRENUTKU IZLOŽENO HPV infekciji, OD KOJIH JE POLOVINA STAROSNE DOBI IZMEĐU 15 I 24 GODINE.

KAKO MOŽE DA SE OTKRIJE HPV?

U cilju otkrivanja HPV infekcije i kod žena i kod muškaraca, postoje testovi koji otkrivaju DNK humanog papiloma virusa. Međutim, kada je ovakav test pozitivan, to ne znači da imate prekanceroznu leziju ili rak!

To jednostavno znači da je virus prisutan i da se može preneti drugima.

KOJE SU MOGUĆE POSLEDICE?

U zavisnosti od tipa HPV postoje veći ili manji rizici za nastanak malignih i drugih oboljenja. Neke HPV infekcije se sporo razvijaju i ne izazivaju vidljive simptome. Mogu da ostanu u telu uspavani ili da nestanu spontano.

Neke pak generišu blage simptome kao što su genitalne bradavice, dok druge mogu da dovedu do prekanceroznih lezija ili čak do pojave raka.

KAKO SE ZAŠTITITI OD HPV INFEKCIJE?

KONDOM NE PRUŽA

KOMPLETNU

ZAŠTITU

KONDOM NE PRUŽA

KOMPLETNU

ZAŠTITU