Sa konferencije u Čačku poslata važna poruka: „Važno je informisati roditelje i decu o značaju HPV vakcinacije”


jul 08, 2024

Studije potvrđuju da je HPV vakcina bezbedna

U okviru kampanje „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE“ u Čačku je održana konferencija na kojoj je još jednom istaknut značaj HPV vakcinacije, kao i edukacije roditelja i učenika.

Čačak, 28. 9 2022 – „Vakcina protiv HP virusa je efikasna, sigurna i pouzdana jer u preko 90% slučajeva štiti od dobijanja raka grlića matrice posebno ako se zna da je ova bolest sve učestalija kod ženske populacije. Kampanja „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE” , pored zdravstveno – medicinskog, ima i edukativni karakter pošto je važno informisati roditelje i decu o značaju prevencije ne samo od ovog oblika karcinoma. Pored ove vrste edukacije za mlađu populaciju, Minstarstvo zdravlja planira organizaciju skriniga grlića materice, dojke i debelog creva,“ istakao je državni sekretar Minstarstva zdravlja prof. dr Predrag Sazdanović.

„Veoma je značajno informisati opštu javnosti, pre svih, roditelje i decu, uzrasta od 12 do 19 godina, o značaju HPV vakcine u prevenciji teških bolesti, kakav sigurno jeste rak grlića materice. Republika Srbija ove godine izdvojila je 53 miliona za 26 inovativnih lekova. Prvi put je, za najznačajniji deo našeg stanovništva, decu, stavljen inovativni lek za prevenciju, a to je upravo HPV vakcina. Edukacija stanovništa je veoma bitna posebno u sredinama koje su nedovoljno informisane o važnosti prevencije i vakcinacije. Potrebno je da pedijatri strpljivo i temeljno objasne deci i roditeljima o kakvoj vakcini je reč. Do sada je dato 9.150 doza vakcine protiv HP virusa, od toga najviše u Beogradu, 3.300, u Novom Sadu 760, Nišu 590, dok je u Čačku odziv značajno manji, 250. Od tog broja, 4.550 vakcina dobila su deca od 9 -14 godina, a 4.600 deca uzrasta od 15 do 19 godina “ naglasila je Sanja Radović Škodrić, direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Prim. dr Katarina Boričić iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ istakla je da je do sada edukovano 350 pedijatrijskih radnika, i taj će se broj u narednom periodu povećavati. Na dobrom smo putu da uz vakcinaciju mladih ljudi i pomenuti skrining na rak grlića matrice kod starije populacije više ne govorimo o zastrašujućim brojkama obolevanja od ove opake bolesti.“

„Prioritet lokalne zajednice i grada Čačka biće organizacija seminara za decu školskog uzrasta. Neophodno je da objasnimo našim sugrađanima koliko je važno stati na put ovoj bolesti, i da je vakcinacija sigurna i bezbedna za mlade ljude“, naglasio je pomoćnik gradonačelnika Čačka, Miroslav Petković.

„Očekujemo veći odziv u narednom periodu jer smo počeli sa organizacijom sistematskih pregleda, na kojima dajemo informacije i preporuku za vakcinaciju dece uzrasta od 12 do 19 godina. Sve je više zainteresovanih roditelja, verujemo da će tokom školske godine biti veći odziv dece. Do sada je vakcinisamo 250, od toga samo 20 dečaka, istakla je pedijatar iz Doma zdravlja u Čačku, dr Dubravka Ružić.

Pored obrazovnih, aktivnosti školske uprave u Čačku biće usmerene ka pravilnom informisanju i edukaciji učenika i roditelja o imunizaciji dece školskog uzrasta vakcinom protiv HP virusa, posebno imajući i vidu činjenicu da 2/3 populacije dolazi u kontakt sa ovim virusom, i ostalim polno prenosivim bolestima“, rekla je Danijela Kovačević Mikić. Ministrastvo prosvete daje punu podršku kampanji „Zajedno protiv raka grlića materice – HPV NE”, koju sprovodi udruženje „Roditelj“.