Sve o HPV infekciji iz ugla specijaliste ginekologije i akušerstva, citologa dr Ivane Pavlović


нов 17, 2023

Dr-Ivana-Pavlovic-specijalista-ginekologije

„HPV (humani papiloma virus) infekcija je široko rasprostranjena u populaciji. Negde oko 80% populacije se inficira jednim ili većim brojem tipova HP virusa. Srbija se nalazi na 3. mestu u Evropi po broju obolelih od karcinoma grlića materice, a iskustva zemalja koje su uvele HPV imunizaciju nam pokazuju da je preko 95% smanjeno oboljevanje, a učestalost karcinoma grlića materice svedena na mali broj slučajeva“, navodi dr Ivana Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva, citolog.

„HPV je najčešća seksualno prenosiva infekcija, koja podjednako pogađa i muškarce i žene. Lako se prenosi seksualnim putem, kontaktom sa kože na kožu, sluzokože na sluzokožu ili kože na sluzokožu.  HPV vakcina se preporučuje dečacima i devojčicama kao najbolji način zaštite od HPV infekcije i primarni vid prevencije od karcinoma grlića materice, karcinoma vulve, vagine, ždrela, penisa, genitalnih bradavica. Vakcinisani dečaci imaju manje mogućnosti da HPV prenesu dalje“, ističe dr Ivana Pavlović.

„U Srbiji o trošku RFZO-a moguća je vakcinacija dece od 9-19 godina. Jedino uz pomoć edukacije roditelja, dece i njihovih nastavnika, može se doći do pozitivnih rezultata. Svakako da svaki roditelj svom detetu želi sve najbolje, a da ipak najviše veruje svom pedijatru. Zato je najbitnije da zdravstveni radnici daju prave informacije. U Australiji i skandinavskim zemljama je zabeležen visok obuhvat ovom vrstom imunizacije, a mi bi trebalo samo da kopiramo pozitivna iskustva tih zemalja i to bi bilo dovoljno. Vakcina je bezbedna i efikasna i najbolje je da je deca prime pre prvog seksualnog odnosa. Tada ćemo dobiti najbolji efekat“, kaže dr Ivana Pavlović.

„U našoj zemlji zdravstvena prosvećenost je nažalost još uvek na niskom nivou, karcinom grlića materice je na 2. mestu kod žena izmedju 15-45 godina starosti. U svojoj praksi, neretko čujem da su žene svoj poslednji ginekološki pregled imale na porođaju, a čak oko polovina žena sa karcinomom grlića materice nikada nije uradilo Papanikolau test. Sa druge strane ima žena, koje dolaze na redovne godišnje preventivne preglede“, navodi dr Ivana Pavlović.

„Potrebno je raditi na podizanju svesti o znacaju HPV imunizacije u celoj populaciji, preko sredstava informisanja, edukacijom zdravstvenih radnika i nastavnika u školama. Roditeljima i deci bi trebalo pružiti prave i jasne informacije o benefitima vakcinacije“, zaključuje dr Ivana Pavlović.

„Pre samo par decenija karcinom grlića materice, bila je bolest “starijih” žena, ali su se sada te granice pomerile. Žene ispod 35 godina starosti, sve češće oboljevaju. Neretko u svojoj praksi kao citolog viđam da mlada žena koja je na primer 90. godište ima promene na grliću materice ili loš Papanikolau rezultat. Na kraju bih rekla da je karcinom grlića materice bolest koju lako možemo prevenirati, na prvom mestu HPV imunizacijom, a potom redovnim godišnjim odlaskom na ginekološke preglede. Zdrava žena je stub, ne samo porodice već i celog društva“, ističe dr Ivana Pavlović.

Za HPVinfo: dr Ivana Pavlović, specijalista ginekologije i akušerstva, citolog