Vakcinisala sam svog sina protiv HPV, kako bih ga zaštitila od zdravstvenih problema sa kojima sam se ja suočila


феб 12, 2024

slika

“O dostupnosti HPV vakcine sam saznala još od momenta kada je njena primena počela u svetu. Kako sam i sama svojevremeno imala određene zdravstvene probleme izazvane HP virusom, trudim se da budem redovno informisana. Smatram da je kolektivna imunizacija neophodna, tako da nije bilo dileme da li će moj sin biti vakcinisan ili ne. Prvu dozu je primio u oktobru 2023. godine, sa 13 godina. Nažalost, bolesti koje izaziva HP virus i dalje su veoma učestale”, navodi Ana Simović.

Doktorka Nataša Milenković, specijalista pedijatrije i načelnica DZ Kraljevo, ističe da je od izuzetnog značaja da se zdravstveno obrazovanje podigne u smislu informisanosti roditelja i dece, što se postiže kroz komunikaciju na redovnim sistematskim pregledima u ovom Domu zdravlja.

„Od momenta kada sam se obratila DZ Kraljevo sa molbom da vakcinišem dete, do trenutka same vakcinacije, prošlo je svega dva dana. Bila sam prijatno iznenađena ažurnošću medicinskih radnika. Oni su na sebe preuzeli i odgovornost da nas obaveste kada dođe vreme za primanje druge doze vakcine. Sa sinom otvoreno pričam o svemu. Bliži se vreme kada će postati seksualno aktivan, tako da sam mu objasnila koje sve bolesti može da izazove HP virus i koliko je zbog toga važna kolektivna imunizacija. Sam proces imunizacije je bio brz i gotovo bezbolan, osim što ga je malo bolela ruka tog dana”, kaže Ana Simović.

„Imajući u vidu da naš Dom zdravlja ima mogućnost da kroz elektronski sistem signalizira podsetnikom i skrene pažnju pedijatru, za svako nevakcinisano dete uzrasta od 9 do 19 godina, smatram da je time većinski broj roditelja obavešten o značaju HPV imunizacije“, ističe dr Nataša Milenković.

Ana Simovic„Stav mojih poznanika je generalno pozitivan, većina je vakcinisala decu u adekvatnom uzrastu, ali mnogi govore o vakcinaciji devojčica i zato je važno dodatno raditi na širenju svesti o neophodnosti vakcinisanja i dečaka, odnosno da ne treba praviti distinkciju u pogledu pola. Moja deca su prošla proces imunizacije svim vakcinama koje su u redovnom kalendaru vakcinacije, dodatno i svim dostupnim vakcinama koje se ne daju o trošku fonda, a dostupne su kod nas, poput onih protiv rota virusa i varičela. Poruka je ista kao i do sada: informišimo se i iskoristimo sve što nam nauka pruža da zaštitimo decu, bolje je sprečiti nego lečiti”, zaključuje Ana Simović.

Za HPVinfo govore: Ana Simović i dr Nataša Milenković, specijalista pedijatrije i načelnica DZ Kraljevo