HPV je čest i lako se prenosi


jul 09, 2024

HPV je čest i lako se prenosi

Humani papiloma virus (HPV) može izazvati infekcije koje povećavaju rizik za razvoj određenih karcinoma i prekancerogenih promena.

Virusi se prenose sa osobe na osobu bliskim kontaktom putem kože sa zaraženom osobom. Humani papiloma virusi mogu se naći na prstima, rukama, ustima ili genitalijama. Vakcinacijom devojčica i dečaka u pubertetu, uspešno se borimo protiv određenih vrsta HPV karcinoma, kao što su: rak grlića materice, vagine i vulve, penisa, anusa, kao i srednjeg dela ždrela, uključujući koren jezika i krajnike (orofarinksa).

Simptomi HPV infekcije

Mnogi ljudi i ne znaju da su zaraženi i da imaju HPV, jer infekcije obično ne izazivaju nikakve simptome i većina njih nestaje sama od sebe u roku od dve godine. Neki tipovi HPV nazivaju se visokorizičnim, jer povećavaju potencijal za razvoj raka ukoliko infekcija traje dugo. HPV 16 i HPV 18 su primeri visokorizičnih virusa i izazivaju većinu slučajeva analnog karcinoma i raka grlića materice. Preko 80 % analnog karcinoma i preko 75% kancera grlića materice širom sveta, uzrokovano je HPV tipovima 16 i 18.

Redovni pregledi su od velikog značaja za prevenciju

Skrining grlića materice i testovi na visokorizične humane papiloma viruse se sprovode u cilju prevencije maligniteta i očuvanja zdravlja grlića materice. Veoma je važno da sve žene od navršene 25. godine života, jednom godišnje odlaze na redovne preglede grlića materice. Ovakav pristup svakako na određen način osigurava da se promene koje su možda uzrokovane humanim papiloma virusom, otklone pre nego što se razvije rak grlića materice. Infekcija izazvana humanim papiloma virusom visokog rizika može potrajati i do čak dvadeset godina ili više da bi se tek onda mogla pretvoriti u tipove karcinoma koji su povezani sa HPV infekcijom.

Dodatno, kako je na globalnom nivou cilj da se do 2030. godine karcinom grlića materice u potpunosti iskoreni, neophodna je edukacija opšte javnosti o važnosti imunizacije dečaka i devojčica počev od devete godine života. Najnovija istraživanja pokazala su da HPV vakcina može smanjiti rizik od raka grlića materice za skoro 90 odsto. Ukoliko vaše dete do sada nije vakcinisano protiv HPV infekcije, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom koji će vas informisati o daljim koracima i proceduri.

Izvor: hpvwise.co.uk