Kad progovorim


sep 07, 2023

Kad progovorim

“Udruženje građana za borbu protiv raka jajnika i grlića materice Progovori zajedno sa udruženjem “Naša Aska”, predstavnicima struke i države, kao i poznatim ličnostima iz javnog života, prošle godine osnovalo je alijansu “VeličanstveNE”.

Alijansa ima za cilj da ukaže na opasnosti humanog papiloma virusa i benefite imunizacije, kako bismo osnažili proces vakcinacije dece školskog uzrasta protiv HPV infekcija, karcinoma grlića materice kao i drugih karcinoma koje izaziva ovaj virus. Potpisivanjem Deklaracije sa Ministarstvom zdravlja, Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, Institutom za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” i udruženjem “Naša Aska”, obavezali smo se da ćemo zajedno raditi na smanjenju incidence raka grlića materice i podizanju svesti o značaju imunizacije protiv ove bolesti koja se može i mora prevenirati.

Strategija “90-70-90”

Na ovaj način spovodimo strategiju Svetske zdravstvene organizacije o eliminaciji raka grlića materice, koja se naziva “90-70-90”i predstavlja inicijativu da se do 2030. godine 90 odsto devojčica uzrasta do 15 godina vakciniše protiv HPV, da 70 odsto žena bude obuhvaćeno skriningom na rano otkrivanje raka grlića materice i da 90 odsto žena na vreme uđe u protokole lečenja”, navodi Gorica Đokić predstavnica Udruženja “Progovori”.

“Srbija je neslavan rekorder u Evropi po broju obolelih od raka grlića materice od kojeg godišnje oko 1.500 žena oboli, a više od 700 izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Najalarmantnije je to što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod mlađih žena oko 32 do 35 godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bila “bolest starijih žena”. Statistika nam je još sumornija, jer svakog dana dve žene umru od karcinoma grlića materice kod nas, iako protiv ovog oboljenja postoji prevencija – imunizacija i redovni ginekološki pregledi”, naglašava Gorica Đokić.

“Istraživanje koje smo spoveli prošle godine pokazuje da svega 31 odsto naših građana zna da HPV može izazvati rak i kod žena i kod muškaraca, dok je u Evropi taj procenat mnogo veći i iznosi 67 odsto. Takođe, vlada i neopravdano odsustvo poveranja u vakcine, ali i manjak konsultacija sa lekarima, pa se tako samo 12 odsto građana proaktivno obraća lekaru u vezi sa vakcinacijom deteta protiv HPV, dok  je to kod drugih Evropljana drugačije. Oni se obraćaju lekaru čak tri puta više od građana naše zemlje, što čini statistiku od 42 odsto”, objašnjava Gorica Đokić.

Besplatna vakcinacija

“Naša država je omogućila besplatnu vakcinu, koja se može primiti u dobu uzrasta od 9 do 19 godina. Smatram da bi ovo trebalo iskoristiti, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma grlića materice, kao i rak penisa, vagine, vulve, anusa, ždrela. Organizam nakon imunizacije stvara antitela na HPV. Vakcina protiv HPV u svetu postoji više od 15 godina i iskustva zemalja kao sto su Australija i skandinavske zemlje, pokazuju da je više od 95 odsto HPV potpuno iskorenjen, a samim tim i rak grlića materice. Edukacija i podizanje svesti o značaju imunizacije i opasnostima koje nosi HPV, kao osnovnim vidovima prevencije je bitan korak ka otklanjanju svih nedoumica, nepoznanica i dilema u vezi sa vakcinacijom protiv HPV”, zaključuje Gorica Đokić.