Kako sprečiti HPV infekciju?


jul 09, 2024

kako sprečiti HPV infekciju

Vakcinacija devojčica i dečaka najbolji je način na koji možete sprečiti HPV infekciju, te ih zaštititi od različitih vrsta karcinoma koji se kasnije mogu razviti kao rezultat infekcije ovim virusom.

Razgovarajte sa lekarom vašeg deteta i zatražite vakcinaciju protiv HPV-a. Odluka koju sada donesete može zaštititi vaše dete od kancera izazvanog HPV infekcijom mnogo kasnije u životu.

Kako bi se postigla optimalna efikasnost imunizacije, preporuka je da osoba koja se vakciniše nije bila zaražena humanim papiloma virusom. Zbog toga se preporučuje da se vakcinacija, kako kod devojčica, tako i kod dečaka, obavi u periodu pre adolescencije, pre početka seksualnih odnosa i izloženosti HPV-u, čime se obezbeđuje optimalan imunološki odgovor na vakcinu.

Kako funkcionišu HPV vakcine?

Vakcine koje se trenutno koriste za zaštitu od HPV infekcija sadrže čestice slične virusu, formirane od određenih komponenti njihove strukture. Pošto ne sadrže žive viruse, vakcine ne mogu izazvati infekciju. Međutim, kada se ubrizgaju u telo, izazivaju jak imunski odgovor. Imunski sistem vakcinisane osobe proizvodi antitela protiv ovih čestica. Tako, nakon vakcinacije, telo generiše zaštitni sistem koji će se boriti protiv pravog virusa kada se sa njim susretne. Kroz ovaj mehanizam, vakcine obezbeđuju zaštitu od stanja određenih HPV tipovima u njihovom sastavu.

Zašto se vakcinacija protiv HPV preporučuje i devojčicama i dečacima?

Manje je poznata činjenica da je HPV virus pored karcinoma grlića materice, jedan od glavnih uzročnika karcinoma vagine, vulve ali i anusa, penisa i karcinoma usta i grla. Univerzalna vakcinacija i za devojčice i za dečake protiv HPV je zbog toga efikasnije rešenje za prevenciju na nivou cele populacije i smanjenje incidence karcinoma i drugih stanja (virusnih bradavica, prekanceroznih lezija) koje HPV izaziva. Pokazalo se da univerzalna vakcinacija ubrzava postizanje „imuniteta” i eliminaciju bolesti izazvanih humanim papiloma virusom čak i u uslovima nižeg nivoa pokrivenosti HPV vakcinom (50-75%).

Koje je pravo doba za vakcinaciju protiv HPV?

Optimalni interval za vakcinaciju deteta je između 9 i 14 godina. Najbolji imunski odgovor organizma se javlja kada se daje pre početka seksualnog života. Međutim, dobro je znati da HPV vakcine nude zaštitu čak i ako je starosna dob adolescencije prekoračena. Trenutno dostupne studije pokazuju efikasnost vakcina i kada se daju odraslima, muškarcima i ženama do 45 godina. U raznim zemljama u kojima je HPV vakcina uvedena u nacionalne programe imunizacije, primećeno je značajno smanjenje broja HPV infekcija i pratećih stanja poput pojava genitalnih bradavica.

Bezbednost HPV vakcina je strogo praćena i često revidirana od strane mnogih međunarodnih organizacija, kao što su Međunarodni savetodavni komitet Svetske zdravstvene organizacije za bezbednost vakcina, Evropska agencija Agencija za lekove (EMA) ili Američka agencija za lekove (FDA). Međunarodne organizacije izvestile su da HPV vakcine imaju dobar profil podnošljivosti i da nema poznatih ozbiljnih dugoročnih neželjenih efekata. Redovni skrining protiv raka grlića materice je važan i kod vakcinisanih i nevakcinisanih žena. Vakcinacija protiv HPV ne zamenjuje skrining raka grlića materice. HPV vakcine sprečavaju većinu, ali ne sve oblike raka grlića materice. Uvek je bolje sprečiti HPV infekciju nego lečiti bolesti koje ona može izazvati.

Izvor: Cum se poate preveni infecția cu HPV (protejeaza-tedehpv.ro)
Foto: pexels.com