Ko o čemu, ja stalno o HPV – u

“Ali, što kaže jedan moj kolega moramo da pričamo dok ne čuju BAŠ svi, jer je BAŠ važno. Ovde sam da vam ispričam utiske o HPV vakcinaciji u mom Domu zdravlja “Dr Simo Miloševic” na Čukarici u Beogradu.

Pregled za vakcinaciju se zakazuje kao i bilo koji drugi pregled, samo ako dete trenutno nema neku akutnu bolest. Biva pregledano od strane pedijatra, roditelj potpiše saglasnost, jer vakcina nije obavezna i dete prima vakcinu.

Ako Vaše dete ima ispod 15 godina primiće 2 doze, a iznad 15 godina tri doze. Ukoliko ima preko 15 godina može i samo da potpiše saglasnost. Nema nikakve misterije u ovoj razlici u doziranju, nego što je dete mlađe ono lakše stvara antitela. Nemojte se opterećivati time kako su doze raspoređene, o tome će brinuti pedijatar.

Na našoj opštini je skoro 1000 dece vakcinisano, a dato je preko 1400 doza. Nismo imali ni jednu tešku reakciju nakon vakcine. Nekoga je bolela ruka, retki su dobili temperaturu, ponekom se slošilo od igle, ali ništa ni manje ni više u odnosu na ostale vakcine.

Vakcinu je primilo mnogo dečaka, na šta smo posebno ponosni.

Organizovali smo predavanja u nekim školama u Opštini Čukarica. Naše školarce pozivamo tokom redovne vakcinacije da mogu da prime i ovu vakcinu. Dolaze naravno uz pisanu saglasnost roditelja. Vakcina nije nova, daje se već 15 godina u svetu. Vakcina pokriva od 80 do 90 odsto bolesti koje HP virusi izazivaju. Karcinom grlića materice kod žena, zatim karcinomi anusa, penisa i glave i vrata od kojih oboljevaju muškarci, svakodnevno odnose živote ljudi u najboljim godinama.

Statistika nam je crna, a to su samo neki brojevi i tamo neki ljudi, dok to jednog dana ne bude vaše dete. Ja to neću dozvoliti ni za sina, ni za ćerku, a nadam se da nećete ni vi”, naglašava dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije DZ “Dr Simo Milošević” Čukarica.