Prvi korak ka zaštiti vaše dece od HPV je dobra informisanost

Kao roditelji, pre svega, želite da sprečite da vaša deca budu bolesna ili da se nađu u izvesnoj opasnosti od nastanka oboljenja. Što bolje poznajete zdravstvene rizike sa kojima se vaša deca suočavaju, to bolje možete da ih zaštitite. Osim neželjene trudnoće, jedan od rizika sa kojima se mladi suočavaju jesu polno prenosive bolesti, među kojima je i vrlo rasprostranjena infekcija humanim papiloma virusima i da se zaraze HP virusom.

 

Šta bi trebalo da učinite kako biste zaštitili svoju decu? 

Važno je da stvorite mogućnost za otvoren razgovor sa svojom decom o seksualnosti i eventualnim rizicima. Izaberite pravi trenutak i koristite reči koje će vam pomoći da se obostrano osećate prijatno. Predložite im da kupe prezervative. Razgovarajte sa njima o polno prenosivim infekcijama.

Ukoliko vaša deca još uvek nisu vakcinisana, važno je da razgovarate o imunizaciji sa njima ili sa odabranim lekarom. Kako bi se otkrila HPV infekcija kod žena i muškaraca, postoje testovi koji se sastoje od traženja DNK HPV virusa. Međutim, kada je ova vrsta testa pozitivna, to ne znači da imate prekanceroznu leziju ili rak. To jednostavno znači da je virus prisutan i da ga možete preneti vašim seksualnim partnerima.

Kao i kod drugih virusa (gripa, hepatitisa B, itd.), vakcinacija je dokazano efikasno sredstvo zaštite. Na ovaj način, čak i ako dođete u kontakt sa HP virusom, antitela će ga prirodno uništiti i sprečiti širenje infekcije. Da bi se postigla optimalna efikasnost, osoba koja se vakciniše ne bi trebalo da bude zaražena virusom. Otuda i interesovanje za vakcinaciju u ranom uzrastu, pre prvih polnih kontakata. Kao što je već poznato, do ± 80% populacije će se suočiti sa HPV infekcijom, od čega će skoro 90% spontano eliminisati virus. Dakle ukoliko ste pre imunizacije imali polni odnos, postoji rizik da ste se tada već zarazili nekom vrstom HP virusa. U ovom slučaju, vakcina će vas zaštititi samo od drugih tipova HPV-a koji se nalaze u vakcini. Ne oklevajte da već danas razmislite o vakcinaciji svoje dece i konsultujete se sa lekarom svog deteta.

Izvor: Pour les parents – hpvinfo BE FR

https://www.hpvinfo.be/