Tara i Sofija žive u Australiji i otkrivaju svoje iskustvo sa HPV vakcinom

Australija je na putu da iskoreni rak grlića materice, pre svega zahvaljujući dobro organizovanom programu imunizacije HPV vakcinom. Tinejdžerke Tara Moran i Sofija Filipović odrasle su u Australiji, a poreklom su iz Srbije. Obe trenutno studiraju na Univerzitetu u Sidneju i za sajt „HPVinfo.rs“ podelile su svoje iskustvo sa HPV vakcinom.

„U Australiji, redovni program imunizacije obuhvata i imunizaciju protiv bolesti izazvanih humanim papiloma virusom (HPV). Svi učenici sedmog razreda, i dečaci i devojčice, mogu da prime HPV vakcinu zahvaljujući jako dobro organizovanom programu vakcinacije. Tokom školske godine zdravstveni radnici postavljaju vakcinalne punktove u školama, pa se tako u njima mogu vakcinisati sva deca čiji su roditelji prethodno dali pismenu saglasnost izabranom lekaru. Obe smo još odavno primile HPV vakcinu i naša iskustva su odlična. Vakcinacija je bila bezbolna i brza, a nakon dobijanja vakcine medicinska sestra nam je rekla da sedimo 15 minuta. Nismo imale apsolutno nikakve neželjene reakcije, a procedura je ista kao i prilikom dobijanja bilo koje druge vakcine.

Rastužimo se kad na internetu pročitamo priče žena koje se bore sa rakom grlića materice i veoma smo srećne što u Australiji postoji ovako dobar preventivni program za zaštitu mladih od HPV-a. Jedan od glavnih razloga zašto podržavamo program HPV vakcinacije je zato što u našim porodicama imamo bliske osobe, koje imaju zdravstvene probleme, jer nisu imale priliku da se zaštite od HPV infekcije.

Mi verujemo u nauku i medicinu i obradovala nas je vest da i u Srbiji devojčice i dečaci uzrasta od 9 do 19 godina sada mogu besplatno da prime HPV vakcinu. Nadamo se da će roditelji u Srbiji, kao u Australiji, podržati ovaj program imunizacije radi zdravije budućnosti svoje dece“, poručile su na kraju Tara i Sofija.


Izvor: HPVINFO.RS