Važnost imunizacije protiv HPV-a iz ugla pedijatra


jul 04, 2024

Važnost imunizacije protiv HPV iz ugla pedijatra

Dr-Sladjana-Romic-pedijatar

Za HPVinfo.rs: Dr Slađana Romić, specijalistkinja pedijatrije

O tome koliko roditelji znaju o HPV vakcini i kakva je uloga pedijatra u edukaciji o tome kolika je važnost imunizacije razgovarali smo sa dr Slađanom Romić, specijalistkinjom pedijatrije.

 

Koliko su danas roditelji dece upoznati sa opasnostima koje HP virusi izazivaju i koji su vaši saveti, kao lekara pedijatra, kada dođu u vašu ordinaciju?

U dosadašnjoj praksi pokazalo se da mali broj roditelja uopšte zna koliko je opasan HP virus i šta sve on može da prouzrokuje. Trudim se da im, koliko mi to vreme dozvoljava, predočim sve prednosti vakcine protiv HPV-a.

Koliko roditelji dece koji posećuju vašu ordinaciju znaju o imunizaciji protiv HP virusa?

Roditelji nemaju puno informacija o samoj vakcini, recimo da je odnos 50:50. Nisu upućeni da je vakcina dostupna, niti o tome kolika je njena efikasnost i bezbednost.

Da li smatrate da i danas postoji stigmatizacija u vezi sa primenom vakcine kod dečaka i devojčica? Kakav je stav roditelja?

Sigurno je da postoji stigmatizacija, jer se uvek nađe neko ko je čuo od nekog drugog da “dete nikako ne bi trebalo da primi vakcinu, a pogotovo ne dečaci, jer šta će to njima”, ili ovome slične dezinformacije. Nažalost, kod nas je i dalje veoma prisutno da se veruje svakom drugom, naročito “dr Google-u”, ali ne i lekaru.

S obzirom na to da danas postoji rešenje u vidu imunizacije, kako bi se sprečila incidenca obolevanja od HP virusa, glavnog izazivača kancera grlića materice, vulve, vagine, anusa, penisa, usne duplje i ždrela, koliko je zdravstveno obrazovanje neophodno radi efikasnog rešavanja ovakvih problema i podizanja svesti opšte javnosti?

Zdravstveno obrazovanje je nešto što bi svaka osnovna i srednja škola morala da ima, bar kao izborni predmet, s obzirom na to da se do sada kroz praksu pokazalo koliko su nam deca i njihovi roditelji neupućeni i nemaju zdravstvenu edukaciju.

Da li nam možete dati neki primer iz vaše ordinacije? Šta kažete pri susretu sa roditeljima na temu imunizacije njihove dece protiv HP virusa?

Ja sam majka devojčice od 6 godina i dečaka od 12 godina starosti. Kako se imunizacija savetuje za decu uzrasta od devet do devetnaest godina, sina sam vakcinisala čim smo saznali da imamo dostupnu vakcinu. Smatram da lični primer govori najbolje. Pošto radim u školskom dispanzeru, ne propuštam priliku da napomenem roditeljima koji dovode svoju decu u Dom zdravlja da imamo dostupnu vacinu protiv HP virusa. Konstantno govorim o važnosti pravovremenog sprovođenja imunizacije, gde roditeljima uvek savetujem da postoji način da svoju decu zaštite od onog najgoreg. Svakako je činjenica da je bolje sprečiti nego lečiti ono što bi uvek trebalo da nam bude na umu.