Zablude o HPV vakcini: Da li izaziva sterilitet i rak?

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) od ove godine dostupna je u svim domovima zdravlja u Srbiji za dečake i devojčice od 9 do 19 godina. Iako je širom naše zemlje interesovanje za vakcinaciju veliko, i dalje postoje oni koji imaju brojne zablude o HPV vakcini, poput one da izaziva sterilitet.

Zato prof. dr Ana Banko, virusolog, objašnjava koje su najčešće zablude o HPV vakcini i zašto nisu tačne.

Zabluda 1: HPV vakcina izaziva sterilitet

Nijednom naučnom studijom do sada nije uspostavljena potencijalna veza između HPV vakcinacije i steriliteta, već suprotno, mnoge studije dokazale su odsustvo bilo kakve povezanosti između HPV imunizacije i steriliteta i to u različitim uzrasnim grupama.

Ono što bi trebalo istaći je potpuno suprotno ovoj zabludi. HPV imunizacija za cilj ima sprečavanje HPV infekcije koja može dovesti do oštećenja reproduktivnog zdravlja. Očuvanjem reproduktivnog zdravlja prevenira se i nastanak steriliteta kao posledice HPV infekcije.

Zabluda 2: HPV vakcina izaziva rak

Humani papiloma virus jedan je od virusa sa značajnim potencijalom za transformaciju ćelije, odnosno nastanak karcinoma kod ljudi. Ovaj proces posledica je virusnog umnožavanja u našim ćelijama i uticaja takozvanih onkogenih E6 i E7 virusnih proteina. Kako bi se sprečio nastanak karcinoma povezanih sa HPV infekcijom potrebno je sprečiti samu infekciju, te je razvijena HPV vakcina. Iako ona podstiče stvaranje vrlo snažnog odbrambenog imuniteta, vakcina u sebi ne sadrži virus. U vakcini se zapravo nalazi prečišćeni virusni protein L1 dovoljno imunogen, ali funkcionalno nesposoban da izazove promene koje bi dovele do nastanka tumora.

Zabluda 3: HPV vakcina izaziva jaku alergijsku reakciju

Nakon više od decenije primene HPV vakcine u preko 100 zemalja sveta, do sada nije zabeležen značajan rizik od neželjenih efekata. Zapravo, pojava izuzetno retkih minimalnih neželjenih reakcija (poput bola na mestu uboda) konzistentna je sa onim reakcijama koje se viđaju i u primeni drugih vakcina. Jaka alergijska reakcija, odnosno anafilaksa, javlja se kod 3 u 1 milion slučajeva, što je učestalost koja se viđa i u primeni drugih vakcina kod dece i mladih.

Zabluda 4: HPV vakcina može da utiče na seksualno ponašanje devojčica u budućnosti

HPV imunizacioni programi, u zemljama u kojima su se do sada primenjivali, nisu doveli do porasta promiskuiteta. Prvo, HPV vakcina sprečava infekciju samo jednim od desetina seksualno prenosivih patogena, te ne obezbeđuje zaštitu koju mogu obezbediti ostale mere prevencije seksualno prenosivih bolesti. Sa druge strane, prezervativ, kao najčešće korišćen metod za prevenciju širenja seksualno prenosivih patogena, nikada nije ni sprečavao prenos HPV, izuzetno malog virusa koji kroz ovu barijeru uspešno prolazi. U cilju demistifikacije ovakvih i sličnih zabluda, neophodno je unapređivati edukaciju stanovništva različitih uzrasnih i socijalnih grupa.

Zabluda 5: HPV vakcina može da izazove paralizu

Prema rečima prof. dr Ane Banko, među zabludama vezanim za HPV vakcinu je i ona koja se tiče povezanosti vakcine i retkog, obično prolaznog autoimunskog neurološkog sindroma nazvanog GBS (Guillain-Barre syndrome). Nisu poznati svi okidači ovog sindroma, ali se među najčešćima navode infekcije. S obzirom na retku pojavu GBS među mladim ljudima, dosadašnje studije u više evropskih i svetskih zemalja nisu uspele da dokažu povezanost između GBS i HPV vakcine, te ona ostaje na nivou još jedne zablude.

Izvor: HPVINFO.RS