PAPA test: Kako analizirati nalaze i šta oni znače, pitali smo ginekološkinju dr Klaru Birinji Milosavljević, Dom zdravlja Liman, Novi Sad


сеп 23, 2024

papa test

PAPA test spasava živote. Uz to je potpuno bezbolan, neškodljiv i moguće ga je obaviti u najbližem domu zdravlja o trošku RFZO. Pa ipak, iako je ključan u ranom otkrivanju raka grlića materice, mnoge žene ga i dalje izbegavaju. Sve što treba da znamo o PAPA testu pitali smo dr Klaru Birinji Milosavljević, specijalistu ginekologije i akušerstva.

Rak grlića materice je ozbiljna bolest koja pogađa žene širom sveta. Međutim, ono što je ohrabrujuće jeste da se ovaj tip raka može sprečiti i uspešno lečiti ako se otkrije u ranoj fazi. Tu na scenu stupa PAPA test, jednostavna, ali neverovatno moćna metoda koja može da vam spasi život.

Nažalost, Srbija ima jednu od najvećih stopa smrtnosti od ove bolesti u Evropi, što pokazuje da mnoge žene izbegavaju ili zanemaruju redovne ginekološke preglede i PAPA test, bilo iz straha, nelagode ili nedostatka informacija. Međutim, važno je razumeti da je rano otkrivanje ključno. Prekancerozne promene često ne daju nikakve simptome, a PAPA test može da ih identifikuje pre nego što se razviju u rak.

Upravo da bismo približili sve ono što se dešava tokom PAPA testa, te samim tim smanjili nelagodu, zamolili smo našu stručnu saradnicu da odgovori na sva vaša pitanja o PAPA testu.

Nemojte dozvoliti da strah ili neznanje ugroze vaše zdravlje. Uz vakcinaciju protiv humanog papiloma virusa, koji je u 99% slučajeva izazivač raka grlića materice, redovno obavljanje PAPA testa vaša je najbolja odbrana protiv ovog karcinoma.

Šta je PAPA test?

Dr Klara Birinji Milosavljević: PAPA ili Papanikolau test predstavlja skrining metodu koja se koristi za rano otkrivanje promena na grliću materice. Pod skriningom se podrazumeva pregled pacijentkinja koje nemaju simptome u cilju ranog otkrivanja moguće bolesti. PAPA test je zapravo citološki pregled brisa uzetog sa grlića materice i osnovni je test za otkrivanje raka grlića materice. Naziv je dobio po grčko-američkom lekaru i naučniku Georgiosu Nikolaosu Papanikolau, koji je 1943. godine uveo citološku tehniku za dijagnozu maligne bolesti, čime je otkriveno novo polje u ginekologiji.

Zbog čega je ovaj test važan?

Ovaj test je veoma važan, pre svega, zbog lake dostupnosti pregleda grlića materice, te efikasne i jednostavne detekcije promena. Karcinom grlića materice idealan je za skrining. To je oboljenje koje se može na vreme otkriti jer ima dug preinvazivni period, a promene koje prethode karcinomu mogu se uspešno lečiti.

Kome se preporučuje?

Preporučuje se svakoj seksualno aktivnoj ženi.

Kada treba da se uradi prvi PAPA test?

Prvi PAPA test se radi najkasnije godinu dana nakon stupanja u polne odnose.

Koliko često je potrebno da se ponavlja ovaj test?

PAPA test se radi jedanput godišnje, osim ukoliko rezultat prethodnog PAPA nalaza ne ukazuje na potrebu da se obavlja češće. Prema progamu Vlade Republike Srbije, program organizovanog skrininga predviđa citološke preglede svih žena od 25 do 65 godina svake tri godine.

Da li su potrebne pripreme pre PAPA testa?

Ukoliko je moguće, PAPA bris bi trebalo uzimati 5-7 dana nakon završetka menstruacije. Pre samog brisa poželjno je ne upražnjavati seksualne odnose barem jedan dan, a ne preporučuju se ni vaginalna ispiranja, radi obezbeđivanja dovoljnog broja ćelija.

Da li je PAPA test bolan?

PAPA test je jednostavan, brz, bezbolan i nije štetan.

PAPA test

Kako se tačno izvodi i koliko traje?

Uzimanje PAPA brisa izvodi se u sklopu ginekološkog pregleda i podrazumeva uvođenje vaginalnog spekuluma, prikazivanje grlića materice, plasiranje štapića kojim se uzima uzorak sa površine grlića materice i razmazivanje po predmetnom staklu, a potom se ginekološkom četkicom uzima uzorak iz kanala grlića materice i postupak razmazivanja se ponavlja. Dobijeni materijal se potom fiksira u mešavini alkohola i etra, a zatim se pristupa bojenju po metodi Papanikolau. Fiksirane preparate sa propratnom listom šaljemo u citološku laboratoriju, gde se vrši mikroskopski pregled.

Koliko dugo se čekaju rezultati PAPA testa?

Nalazi PAPA brisa se čekaju 14 dana kod nas u Domu zdravlja Liman, Novi Sad.

Kako se tumače rezultati PAPA testa?

Interpretacija nalaza – citološki izveštaji, saopštavaju se u formi opisa ili grupisanjem nalaza.

Prema Papanikolau klasifikaciji, koja je u najširoj primeni, nalazi su svrstani u 5 grupa:

  • I grupa: normalne ćelije,
  • II grupa: prisutna upala, atipične ćelije bez anomalija strukture,
  • III grupa: abnormalne, sumnjive ćelije,
  • IV grupa: maligne ćelije u manjem broju,
  • V grupa: brojne ćelije tipično malignog karaktera.

Ukoliko rezultati PAPA testa pripadaju I ili II grupi, u pitanju je uredan nalaz.

Šta se radi u slučaju kada nalaz PAPA testa nije uredan?

U slučaju izmenjenog nalaza PAPA brisa, od III do V grupe, po pravilu je neophodna dalja dijagnostika, pre svega dodatni testovi, kao što je identifikacija prisustva humanog papiloma virusa (HPV tipizacija) i kolposkopija – vizuelna inspekcija grlića materice nakon aplikacije rastvora sirćetne kiseline i Lugolovog jodnog rastvora. Savremeno tretiranje, pored navedenih pregleda, može da uključi i direktnu ciljanu biopsiju grlića materice, kao i kiretažu endocervikalnog kanala, eventualno frakcioniranu kiretažu po važećim protokolima, u zavisnosti od distribucije, veličine i stepena lezije.

Koliko je PAPA test precizan i pouzdan?

Procenat netačnih (lažno pozitivnih i lažno negativnih) rezultata ispitivanja u našoj zemlji iznosi 20–30%, odnosno, osetljivost testa je 75–80%. Zbog toga se PAPA test ponavlja na kontrolnim pregledima i radi kao kombinovana metoda sa kolposkopijom u okviru ginekološkog pregleda.

Šta biste, za kraj, preporučili našim čitateljkama, kada je ovaj test u pitanju?

PAPA test je jednostavna, bezbolna i brza metoda koja omogućava ranu dijagnozu promena na grliću materice, čak i pre nego što se razviju simptomi. Zato, nemojte odlagati brigu o svom zdravlju – redovni ginekološki pregledi zaista mogu da spasu živote.

 

Fotografije: Privatna arhiva, FreePik