Koliko dugo HPV može biti u stanju mirovanja


jun 11, 2024

Koliko dugo HPV može biti u stanju mirovanja

Humani papiloma virus (HPV) može da ostane u stanju mirovanja mnogo godina nakon prvog kontakta, bez da uzrokuje bilo kakve vidljive simptome.

Humani papiloma virus jedan je od najčešćih uzročnika polno prenosivih infekcija širom sveta. Toliko je uobičajen da se gotovo svaka seksualno aktivna osoba u nekom trenutku svog života zarazi njime. S preko 100 različitih sojeva, HPV može izazvati brojne zdravstvene probleme – od benignih bradavica do ozbiljnih oboljenja, poput raka grlića materice, penisa i anusa. Posebno zbunjujući aspekt HPV-a je njegov period mirovanja. Razumevanje koliko dugo HPV može ostati neaktivan ključno je za dalje tretiranje potencijalnih stanja uzrokovanih ovim virusom.

Koliko dugo HPV može da miruje?

HPV mirovanje odnosi se na prisustvo virusa u telu bez izazivanja očiglednih simptoma ili zdravstvenih problema. Tokom ove latentne faze, virus može boraviti u epitelnim ćelijama kože ili sluzokože. Ovo mirovanje može trajati neodređeni vremenski period, što čini izazovnim predviđanja ili dijagnozu bez specifičnog testiranja.

Većina slučajeva HPV-a nestaje u roku od jedne do dve godine, pošto se imunološki sistem izbori i eliminiše virus iz tela. Nakon toga, virus nestaje i ne može se preneti na druge ljude. Međutim, to ne znači da se ne možete ponovo inficirati drugim ili istim tipom humanog papiloma virusa.

U ekstremnim slučajevima, HPV može da miruje u telu godinama ili čak decenijama. Tokom ovog perioda, on se uvek reprodukuje unutar ćelija i može se širiti čak i ako ne izaziva simptome.

Može li se HPV otkriti kada je u stanju mirovanja?

Dok je HPV u stanju mirovanja, ne može se otkriti ni skiningom grlića materice, niti HPV testom. Virus će se pojaviti u rezultatima testiranja samo kada je aktivan.

Može li se HPV širiti kada je u stanju mirovanja?

HPV se širi kontaktom kože na kožu, što znači da se može preneti većinom seksualnih aktivnosti, uključujući vaginalni, analni ili oralni seks, no upotreba kondoma može smanjiti rizik njegovog prenosa. Ovo se može desiti čak i ako osoba sa HPV-om nema nikakve simptome.

Faktori koji utiču na trajanje mirovanja HPV-a

Postoji nekoliko faktora koji utiču na to koliko će trajati stanje mirovanja HPV-a i da li će virus iz latentne preći u aktivnu fazu.

Stanje imunološkog sistema

Pojedinci sa snažnim imunološkim sistemom imaju veće šanse da se izbore s virusom. Nasuprot tome, oni sa oslabljenim imunitetom, kao što su pojedinci sa HIV-om ili oni koji uzimaju imunosupresivne lekove, mogu doživeti česte reaktivacije virusa.

Vrsta HPV soja

Različiti sojevi HPV-a različito se ponašaju.Visokorizični, kao što su HPV 16 i HPV 18, najčešće opstaju i ponovo se aktiviraju, što dovodi do većeg rizika za razvoj kanceroznih lezija.

Godine i stil života

Mlađi pojedinci, posebno oni koji se zaraze virusom u tinejdžerskim ili ranim dvadesetim godinama, imaju veću šansu da izleče infekciju. Faktori načina života, kao što su pušenje, stres i loša ishrana, takođe mogu uticati na trajanje mirovanja i sposobnost tela da se izbori sa infekcijom.

Reaktivacija virusa i simptomi

HPV se može ponovo aktivirati iz stanja mirovanja pod uticajem različitih faktora, uključujući supresiju imuniteta, hormonske promene ili fizički stres. Kada dođe do reaktivacije, virus može izazivati simptome, kao što su bradavice ili prekancerozne lezije. Asimptomatska priroda faze mirovanja znači da pojedinci mogu nesvesno preneti virus na seksualne partnere, čak i kada nemaju simptome.

Detektovanje virusa

Redovni skrining i HPV testiranje od suštinskog su značaja za rano otkrivanje prisustva virusa, naročito za žene. Papa i HPV DNK testovi mogu pomoći da se identifikuje prisustvo visokorizičnih HPV sojeva pre nego što dovedu do značajnih zdravstvenih problema. Za muškarce ne postoji rutinski HPV skrining, pa su strategije podizanja svesti i prevencije, kao što su vakcinacija i bezbedni seksualni odnosi, od ključne važnosti.

Zapamtite!

Sposobnost HPV-a da ostane u stanju mirovanja tokom dužeg perioda komplikuje napore da se upravlja i spreči njegovo širenje. Period mirovanja može trajati od nekoliko meseci do nekoliko decenija, u zavisnosti od imunološkog stanja organizma pojedinca, specifičnog soja HPV-a i različitih faktora načina života. Razumevanje dinamike mirovanja HPV-a naglašava važnost redovnog skrininga, vakcinacije i praktikovanja zdravog stila života, kako bi se umanjili rizici povezani sa ovim prodornim virusom.

Zato trudite se da budete informisani i proaktivni, jer ćete na taj način smanjiti rizik za razvoj ozbiljnijih zdravstvenih ishoda, suzbijajući širenje ove uobičajene infekcije.

Kako sprečiti širenje HPV-a

Ne možete se sto posto zaštititi od HPV-a. Međutim, postoje mere predostrožnosti koje možete preduzeti da sprečite njegovo širenje.

Najbolji način da smanjite rizik za razvoj zaraze tipovima HPV-a koji su povezani sa genitalnim bradavicama i određenim vrstama raka jeste da primite HPV vakcinu. U idealnom slučaju trebalo bi da se vakcinišete pre nego što postanete seksualno aktivni. U Srbiji HPV vakcina je besplatna za decu i mlade uzrasta od 9 do 19 godina. Međutim, vakcina može biti korisna i za osobe koje su već seksualno aktivne, jer može pružiti zaštitu od tipova HPV-a kojima još nisu bile izložene.

HPV vakcina je korisna i za muškarce i za žene, pomaže u sprečavanju nastanka genitalnih bradavica i promena ćelija koje mogu dovesti do određenih karcinoma. Korišćenje kondoma i drugih vidova zaštite tokom seksalnog odnosa takođe može smanjiti rizik za dobijanje HPV-a, ali vas ovo neće u potpunosti zaštititi.

Ukratko, vremenski period tokom koga HPV infekcija može ostati u stanju mirovanja veoma varira. Međutim, vaše telo može samostalno da se izbori sa infekcijom. HPV može postati aktivan u bilo kom trenutku, a u slučaju tipa HPV-a koji bi mogao da izazove rak grlića materice, nećete primetiti kada (ili ako) je postao aktivan, jer je grlić materice skriven. Pored vakcinacije, redovni ginekološki pregledi i Papa test ključni su za rano otkrivanje promena na grliću materice. Ukoliko se otkrije HPV infekcija, lekar će preporučiti dalje korake i eventualno lečenje.