Naučniku uručena nagrada za revolucionarnu vakcinu protiv raka


jul 10, 2024

otkriće vakcine protiv HPV-a

Profesor Ian Frazer, zaslužan za otkriće vakcine protiv HPV-a, virusa koji je krivac za 99% slučajeva raka grlića materice, kao i drugih vrsta raka – nagrađen je za svoj naučni rad prestižnim priznanjem The Cameron Prize koje uručuje Univerzitet u Edinburgu.

 

Vodeći naučnik, čija su otkrića dovela do vakcine protiv raka grlića materice, dobio je prestižnu nagradu Univerziteta u Edinburgu. Rad profesora Iana Frazera, sa Univerziteta u Kvinslendu, Australija, bio je ključan za značajno smanjenje stope raka grlića materice širom sveta.

Kao priznanje za ovo važno istraživanje i njegov transformativni uticaj na globalno zdravlje, profesoru Frazeru dodeljena je Kameronova nagrada za terapeutiku.

Edinburški univerzitet dodeljuje ovu nagradu za izuzetno važan i vredan doprinos u oblasti praktičnih terapijskih tehnika u lečenju različitih bolesti.

Zašto je otkriće vakcine protiv HPV-a toliko važno

Rak grlića materice je četvrti najčešći rak kod žena širom sveta, sa oko 660.000 novih slučajeva i oko 350.000 smrtnih slučajeva svake godine.

Skoro svi karcinomi grlića materice – u 99% slučajeva – uzrokovani su dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima humanog papiloma virusa.

Profesor Frazer i njegov kolega dr Jian Zhou, takođe sa Univerziteta u Kvinslendu, bili su među prvim naučnicima koji su proučavali vezu između HPV infekcija i raka grlića materice. Godine 1991. zajedno su uspeli da naprave čestice koje izazivaju imuni odgovor protiv HPV-a – što je otkriće koje je činilo osnovu vakcine.

Da pojasnimo: Zahvaljujući radu prof. Frazera, HPV vakcina ne sadrži živi virus. U njoj se nalazi protein virusa dovoljno imunogen da podstakne stvaranje vrlo snažnog odbrambenog imuniteta, ali za razliku od živog virusa HPV-a, funkcionalno nesposoban da izazove promene koje bi dovele do nastanka bolesti.

Rezultati vakcinacije protiv HPV-a bude nadu da bi rak grlića materice u budućnosti mogao biti potpuno eliminisan

Australija je bila prva država koja je odobrila HPV vakcinu i počela da je primenjuje 2006. godine. Vakcinacija je dala izuzetno pozitivne rezultate i dovela Australiju na put da postane prva država koja će iskoreniti rak grlića materice.

U Velikoj Britaniji vakcina je uvedena 2008. godine i takođe se pokazala kao izuzetno efikasna. Studija iz 2021. godine, koja je obuhvatila žene u dvadesetim godinama, vakcinisane u uzrastu od 12 i 13 godina, pokazala je da je stopa raka grlića materice u ovoj zemlji smanjena za skoro 90 procenata. Stručnjaci koji stoje iza studije u zaključku su naveli da je HPV vakcinacija, u kombinaciji sa skriningom za rano otkrivanje raka grlića materice, pokazala potencijal da skoro iskoreni rak grlića materice.

Još jednu studiju koja potvrđuje efikasnost HPV vakcine objavio je početkom ove godine Institut za javno zdravlje Škotske. Nije pronađen nijedan slučaj raka grlića materice kod žena potpuno vakcinisanih protiv HPV-a.

Zasluženo priznanje za otkriće vakcine protiv HPV-a za profesora Iana Frazera

HPV vakcina je bila među prvima od mnogih uspešnih priča u medicini, koje su proizašle iz genetskog inženjeringa, i izuzetno je zadovoljstvo videti uticaj koji je imala i koji će nastaviti da ima u budućnosti”, izjavio je prof. Ian Frazer.

Povodom dodele prestižne nagrade, prorektor i direktor Medicinskog i veterinarskog fakulteta Univerziteta u Edinburgu profesr David Argyle, rekao je: “Razvoj vakcine za prevenciju raka grlića materice jedan je od najvećih uspeha u lečenju raka i unapređenju javnog zdravlja u poslednjih 20 godina. Neverovatno smo ponosni što dodeljujemo ovu nagradu kako bismo odali počast tako velikom dostignuću u humanoj medicini.”

O profesoru Ianu Frazeru

professor_ian_frazer

Rođen u Škotskoj, profesor Frazer je studirao medicinu na Univerzitetu u Edinburgu i obučavao se za lekara specijalistu nefrologije i kliničkog imunologa. Godine 1981. emigrirao je u Australiju da bi istraživao virusnu imunologiju na Institutu za medicinska istraživanja Walter i Eliza Hall u Melburnu, gde se zainteresovao za HPV.

Nakon što je preuzeo poziciju višeg predavača na Univerzitetu u Kvinslendu, nastavio je svoje istraživanje veze između HPV-a i raka grlića materice.

Kao priznanje za svoj rad na razvoju HPV vakcine, proglašen je Australijancem godine 2006. On je sada emeritus profesor na Univerzitetu u Kvinslendu i vodi istraživačku grupu na Institutu za translaciona istraživanja u Brizbejnu.

O nagradi The Cameron Prize

Kameronova nagrada je prvi put dodeljena 1879. godine. Među dobitnicima ove nagrade su brojni laureati Nobelove i Laskerove nagrade.

Izvor: The University of Edinburgh

 

Fotografije: Chokniti Khongchum via Pexels. The University of Edinburgh.