Koji su simptomi HPV infekcije?


jun 11, 2024

simptomi

Koji su simptomi HPV infekcije?

Humani papiloma virus (HPV) jedan je od najrasprostranjenijih u ljudskoj populaciji. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), skoro svaka seksualno aktivna osoba će se u nekom trenutku svog života zaraziti ovim virusom. Kako možemo prepoznati koji su simptomi HPV infekcije i ustanoviti da li smo zaraženi?

Postoji mnogo različitih vrsta humanog papiloma virusa i nisu sve podjednako opasne za naše zdravlje. Nažalost, oni najopasniji tipovi HPV-a najčešće ne daju nikakve simptome sve dok se bolest ne ispolji, a tada može biti prekasno za uspešno lečenje.

U ovom tekstu donosimo informacije o najčešćim bolestima koje HPV izaziva, njihovim simptomima, kao i načinima na koje se može ustanoviti prisustvo virusa u organizmu pre nego što se simptomi bolesti pojave.

Simptomi HPV infekcije

Dobra vest je da u većini slučajeva infekcija HPV-om prolazi bez ikakvih simptoma i spontano – dakle, sama od sebe – nestaje.

Druga mogućnost je, ukoliko dođe do infekcije nekim manje opasnim tipovima HPV-a, da se kao simptom pojave genitalne bradavice. One najčešće nisu opasne, ali mogu biti neprijatne.

I, na kraju, određeni tipovi HPV-a visokog rizika, ukoliko uporno ostaju u organizmu, mogu dovesti do razvoja raka grlića materice, kao i drugih vrsta raka (anusa, vulve, vagine, penisa i srednjeg dela ždrela). Nažalost, u tom slučaju, simptomi se najčešće javljaju tek kada bolest uznapreduje. To znači da mogu proći godine da uopšte nismo svesni da u svom organizmu nosimo HPV.

Genitalne bradavice kao simptomi HPV infekcije: Šta treba znati

Genitalne bradavice su sitne izrasline na koži genitalnog područja. Prenose se seksualnim kontaktom. Mogu biti različitog oblika i veličine, a najčešće se javljaju na vulvi, penisu, anusu ili uretri. Ponekad su male i teško uočljive, dok u drugim slučajevima mogu biti veće i izraženije.

Iako obično nisu bolne, genitalne bradavice mogu izazvati svrab, peckanje ili nelagodu. U nekim slučajevima, mogu krvariti ili se inficirati. Lečenje genitalnih bradavica zavisi od njihove veličine, broja i lokacije. Ponekad nestaju same od sebe, dok u drugim slučajevima mogu zahtevati lečenje lekovima ili uklanjanje.

Polne bradavice najčešće izazivaju HPV tipovi 6 i 11. Oni se smatraju niskorizičnim tipovima HPV-a jer retko uzrokuju rak. Iako ređe, polne bradavice mogu izazvati i neki drugi tipovi HPV-a, poput tipova 16, 18, 31, 33 i 45. Ovi tipovi se smatraju visokorizičnim jer su povezani s razvojem raka grlića materice i drugih vrsta kancera.

Zato je važno, ukoliko primetite pojavu genitalnih bradavica, da se javite izabranom lekaru, kako bi se, osim adekvatnog lečenja, obavilo i testiranje na tipove HPV-a.

Visokorizični tipovi HPV-a: Koji su najopasniji

Najčešći visokorizični tipovi su HPV 16 i 18, koji su odgovorni za većinu slučajeva raka grlića materice. Osim raka grlića materice, visokorizični HPV tipovi mogu uzrokovati i druge vrste raka, poput raka anusa, penisa, vagine, vulve i grla.

Infekcija visokorizičnim HPV-om često ne izaziva nikakve simptome, pa mnoge osobe nisu ni svesne da su zaražene. Međutim, virus može godinama ostati u telu i s vremenom uzrokovati promene na ćelijama koje mogu dovesti do raka.

Najčešći simptomi HPV izazvanih kancera

Simptomi malignih bolesti uzrokovanih HPV-om mogu varirati, a u nekim slučajevima mogu biti potpuno odsutni u ranim fazama. Ispod donosimo kratki pregled najčešćih simptoma:

 • Rak grlića materice: Abnormalno vaginalno krvarenje, neobičan iscedak, bol tokom
  polnog odnosa.
 • Rak anusa: Krvarenje iz rektuma, bol, svrab ili iscedak iz anusa, promene u navikama
  pražnjenja creva.
 • Rak penisa: Promene na koži penisa, poput čvorića, rana ili promene boje, zadebljanje
  kože, iscedak ispod kožice.
 • Rak vagine: Abnormalno vaginalno krvarenje, iscedak, bol tokom polnog odnosa, bol u
  karlici.
 • Rak vulve: Svrab, peckanje, bol ili osetljivost vulve, promene na koži vulve, poput čvorića, rana ili promene boje.
 • Rak grla: Uporna bol u grlu, promuklost, otežano gutanje, kvržica u vratu, bol u uhu.

Važno je napomenuti da ovi simptomi mogu biti izazvani i drugim stanjima, pa je, ukoliko primetite bilo kakve neuobičajene promene, najvažnije da se javite lekaru. Rano otkrivanje i lečenje ključni su za uspešan ishod.

Kako se može blagovremeno otkriti HPV infekcija

S obzirom na to da između zaražavanja HPV-om i razvoja raka najčešće prođe više godina, veoma su važni redovni ginekološki pregledi i skrininzi. Na taj način HPV se može otkriti pre nego što virus izazove kancer.

Za rano otkrivanje raka grlića materice ključni su redovni ginekološki pregledi. Tokom njih lekar će obaviti kolposkopiju – detaljniji pregled grlića materice posebnim instrumentom.

Takođe, jednom godišnje, odabrani ginekolog će uzeti bris za Papanikolau ili Papa test. Njime se testiraju ćelije  grlića materice kako bi se proverilo postoji li rizik da postanu kancerogene.

Međutim, Papa test ne pokazuje uzrok promena na ćelijama raka grlića materice, tj. Papa test ne može da otkrije HPV. Zdravstveni radnici zato koriste HPV test kako bi se otkrilo da li pacijent ima visokorizični HPV i postoji li rizik od razvoja raka. Ovaj test se može uraditi u isto vreme kada i Papa test ili nakon što Papa test pokaže abnormalne rezultate, što zavisi od konkretnog slučaja.

Koliko često se preporučuje testiranje

Lekari sve češće preporučuju da žene uzrasta između 21 i 65 godina Papa test obave najmanje jednom godišnje. Međutim, učestalost testiranja može se prilagoditi individualnim faktorima rizika.

HPV test se obično ne radi rutinski uz svaki Papa test. Preporučuje se kao dodatni skrining uz Papa test, posebno ako su rezultati Papa testa nejasni ili pokazuju blage abnormalnosti. Takođe, HPV test se može preporučiti ženama koje imaju veći rizik od HPV infekcije.

U slučaju sumnje na druge tipove kancera koje izaziva HPV virus, poželjno je konsultovati se sa odabranim lekarom koji će vas, po potrebi, uputiti na ovaj test.

Važno je napomenuti da su ovo samo opšte smernice, a individualne preporuke mogu varirati. Zato je važno razgovarati sa svojim lekarom o tome koji su testovi i koliko često su potrebni u vašem slučaju.

Kako se zaštititi od HPV-a

Najbolja zaštita od HPV-a je vakcinacija. U Srbiji se primenjuje devetovalentna vakcina koja štiti od sledećih tipova:

 • HPV tipovi 6 i 11: Ovi tipovi uzrokuju oko 90% genitalnih bradavica.
 • HPV tipovi 16 i 18: Ovi tipovi su odgovorni za oko 70% slučajeva raka grlića materice, kao i za većinu slučajeva raka anusa, vagine, vulve i penisa.
 • HPV tipovi 31, 33, 45, 52 i 58: Ovi tipovi takođe mogu izazvati rak grlića materice i druge vrste raka povezane sa HPV-om.

Vakcinacija protiv HPV-a preporučuje se pre stupanja u seksualne odnose, kako bi se obezbedila maksimalna zaštita. U Srbiji je besplatna za decu i mlade uzrasta od 9-19 godina. Međutim, vakcina može biti korisna i za osobe koje su već seksualno aktivne, jer može pružiti zaštitu od tipova HPV-a kojima još nisu bile izložene.

Pored vakcinacije, redovni ginekološki pregledi i Papa test ključni su za rano otkrivanje promena na grliću materice. Ukoliko se otkrije HPV infekcija, lekar će preporučiti dalje korake i eventualno lečenje.

Ne ignorišite svoje zdravlje! Informišite se o HPV-u, testirajte se redovno i zaštitite sebe i svoje najbliže.